Reporteri bez granica: Polarizovana politička klima u BiH stvorila neprijateljsko okruženje za slobodu štampe

Međunarodni medijski posmatrači i organizacije slažu se da se situacija u regiji pogoršala tokom 2021. te da je većina zemalja nazadovala u pogledu transparentnosti, odgovornosti, slobode informisanja i demokratije uopšte – navodi se u analizi koju je objavio BalkanInsight.

U izvještajima Evropske komisije za Zapadni Balkan za 2021. navodi se da su sloboda izražavanja i pristup javnim evidencijama i dalje ograničeni te da tokom prošle godine nije postignut napredak po pitanju slobode izražavanja.

Zakonske odredbe o zaštiti podataka i o pristupu informacijama još uvijek se rutinski tumače na način da štite privatne, a ne javne interese. Nedostaju efikasni institucionalni mehanizmi za nadzor provedbe zakona ili sankcionisanje kršenja.

Freedom House i Reporteri bez granica o pristupu informacijama

Godišnje bodovanje Freedom Housea o slobodi političkih prava i građanskih sloboda, posebno o slobodi izražavanja, ocijenilo je svih šest zemalja Zapadnog Balkana samo “djelomično slobodnima”. U izvještaju se nadalje navodi da je regija “vidjela i nazadovanje i napredak” u 2021.

Prošlu godinu većina zemalja je pala. Izvještaj Freedom Housea za 2021. „Sloboda u svijetu 2021.“ samo je Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji dao nešto više ocjene nego 2020. (sa samo nekoliko bodova razlike). Albanija, Kosovo i Srbija osvojili su manje bodova nego prije. Skor Bosne i Hercegovine ostao je isti (53).

Freedom House scores

Izvještaj Freedom Housea “Nations in Transit in 2021” rangira svih šest zemalja iz regije kao “Tranzicijske vlade ili hibridne režime”. Napominje da su neke zemlje, “kao što je Kosovo, godinama bile zaglavljene u sivoj zoni, ali druge, posebice Crna Gora i Srbija, tek su nedavno reklasificirane kao hibridni režimi, a još ih više hrli ka reklasifikaciji”.

Drugi veliki globalni nadzornik slobode i demokratije, Reporteri bez granica, RSF, u svom “Indeksu slobode medija u svijetu” ocjenjuje zemlje na temelju njihove razine slobode, kao što su novinarska sloboda, nezavisnost medija, kvalitet pravnog okvira itd. .

Sve zemlje Zapadnog Balkana svrstava u kategoriju “problematične slobode medija”, u sredini spektra od “dobre” do “vrlo loše”.

Možda je iznenađujuće da je tokom prošle godine zabilježen blagi napredak u Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Albaniji. Unatoč tome, Crna Gora je i dalje dobila najgoru ocjenu – 104 (indeks rangira zemlje od 0 do 100, pri čemu je 0 najbolja moguća ocjena, a 100 najgora).

Bodovi Srbije (93) i Bosne i Hercegovine (58) ostali su isti kao i prošle godine. Albanija i Sjeverna Makedonija dobile su nešto više ocjene za 2021. Najviše se pogoršao rezultat Kosova, koji je u padu za osam mjesta.

World Press Freedom Index

Dok je poredak Bosne ostao nepromijenjen u odnosu na prošlogodišnji Index, Reporteri bez granica upozorili su na “dramatično pogoršanje pristupa ljudi informacijama i povećanje prepreka izvještavanju”, ističući da je pandemija koronavirusa “iskorištena kao osnova za blokiranje novinara”. pristup izvorima informacija i izvještavanje na terenu”.

Javni pravobranilac je tokom 2021. godine zabilježio dosad najveći broj zaprimljenih pritužbi na povrede prava na pristup informacijama – 304. U 2020. godini taj broj iznosio je 231.

Prema izvještaju, “polarizovana politička klima u Bosni, obilježena stalnim verbalnim napadima i nacionalističkom retorikom, stvorila je neprijateljsko okruženje za slobodu štampe i “uređivačke politike koje odražavaju etničke podjele i govor mržnje su sve očiglednije”.

Izvor: balkaninsight.com

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI