Ruska vojska je u tolikom rasulu da je Putina kritikovao i Kadirov: “Situacija je zapanjujuća”

Kadirov je na svom Telegram kanalu sugerirao da ruski predsjednik Vladimir Putin možda nije svjestan pravog stanja

Čečenski lider Ramzan Kadirov kritizirao je vodstvo ruske vojske zbog ukrajinske ofanzive na sjeveroistoku Ukrajine. Kadirov je na svom Telegram kanalu sugerirao da ruski predsjednik Vladimir Putin možda nije svjestan pravog stanja, piše Guardian.

“Napravili su pogreške i mislim da će izvući potrebne zaključke. Ako danas ili sutra ne dođe do promjena u strategiji, bit ću prisiljen razgovarati s vodstvom ministarstva odbrane i vodstvom države kako bih im objasnio stvarno stanje na terenu. To je vrlo zanimljiva situacija. Rekao bih da je zapanjujuća”, objavio je Kadirov na Telegramu.

Od početka rata u veljači Kremlj je ušutkavao različite osobe liberalnih stavova koje su kritizirale rat. No kako se stvari na bojnom polju pogoršavaju, Putin je na meti kritika.

To se posebno vidi po objavama pojedinih ruskih vojnih blogera, koji su od početka bili za rat u Ukrajini, a sada kritiziraju Kremlj zbog loše strategije. Jedan od njih je i bivši FSB-ovac Igor Girkin, koji je prošle sedmice napisao da je Rusija već izgubila rat.

Mnoge jedinice iz Čečenije sudjelovale su u borbama, a iako Kadirov djeluje jako odano Moskvi, on je jedan od rijetkih političara čije poruke Kremlj ne kontrolira u potpunosti, piše Guardian.

Fokus je sada na Putinu i na to kako će odgovoriti na povlačenje. Prethodno je zataškao tvrdnje da je napravio strašnu pogrešnu procjenu u februaru kad je mislio da bi ruska vojska mogla pregaziti Ukrajinu za nekoliko dana.

U nedavnom istupu Putin je rekao da Rusija nije ništa izgubila tokom rata. S obzirom na to da su posljednjih dana gubici veliki, teško će građani Rusije povjerovati u Putinove riječi. Ruski vojni blogeri su u subotu žestoko kritizirali Putina jer je bio na proslavi Dana Moskve dok su s ratišta dolazile katastrofalne vijesti, prenosi Index.

Izvor: Fokus

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI