SAD i Japan dogovorili jačanje vojne saradnje zbog napetosti s Kinom

Američki predsjednik Joe Biden i japanski premijer Fumio Kishida predstavili su u srijedu najveće unapređenje veza između svojih zemalja u odbrani tokom državne posjete Bijeloj kući.

Dvojica su se čelnika čak složila da će japanski astronaut biti prva osoba koja nije Amerikanac koji će hodati po Mjesecu, u nastojanjima da prodube saradnju.

– Ovo je najznačajnije unapređenje u našem savezu otkako je prvi put uspostavljen – rekao je 81-godišnji Biden na pres-konferenciji s Kishidom u vrtu ruža Bijele kuće, prenosi AFP.

Dvojica čelnika predstavila su planove za restrukturiranje američkog vojnog zapovjedništva u Japanu, najveću takvu promjenu od 1960-ih. Cilj ovog poteza je učiniti američke i japanske snage spretnijima u slučaju prijetnji, kao što je kineska invazija na Tajvan.

Sjedinjene Države, Japan i Australija također bi pokrenule zajedničku mrežu protuzračne odbrane, dok bi Britanija učestvovala u vojnim vježbama s Washingtonom i Tokijom.

Američki dužnosnici rekli su da je šire jačanje veza također imalo za cilj uvjeriti saveznike u dugoročnu podršku čak i ako bivši predsjednik Donald Trump pobijedi Bidena na američkim predsjedničkim izborima u novembru.

FENA

 

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI