SAD pozdravile odluku Mostara o preimenovanju ulica, vrijeme je za Sarajevo i Banjaluku

Sjedinjene Američke Države pozdravile su odluku Gradskog vijeća Grada Mostara o preimenovanju šest gradskih ulica.

“Ova promjena poboljšat će međunarodni imidž i reputaciju Mostara koji su bili ukaljani imenima ulica kojima su se veličali pojedinci nedostojni pomena, i koja su bila u suprotnosti sa modernim, otvorenim i prosperitetnim Mostarom kakvog njegovi stanovnici zaslužuju i kakvog sadašnja uprava Grada nastoji izgraditi. Neki ovo rješenje neće smatrati ni idealnim ni savršenim, ali savršenstvo i nije cilj; cilj su tolerancija, konsenzus i inkluzivnost”, navodi se u izjavi upućenoj javnosti iz ambasade SAD u BiH.   

Iz ambasade su pohvalili poteze gradonačelnika Maria Kordića i predsjednika Gradskog vijeća Salema Marića “koji su surađivali kako bi postigli kompromis i opće dobro stavili ispred uskih, nacionalističkih političkih interesa” i čestitali članovima Gradskog vijeća Grada Mostara koji su podržali promjenu imena ulica.

Iz ambasade su istakli da je pomenutta odluka o preimenovanju šest ulica primjer kojim se dokazuje da je moguće osloboditi se prošlosti i raditi na pomirenju.

“Vrijeme je da i drugi gradovi u Bosni i Hercegovini, posebno Sarajevo i Banja Luka, slijede primjer Mostara i promijene imena ulica koja pripadaju nečasnim pojedincima u svojim sredinama”, navodi se u izjavi iz ambasade SAD u BiH.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI