Sarajlić, Delalić i Šehović oslobođeni krivice

U augustu 2022., sutkinja Amela Skrobo-Kadrić je otvorila glavni pretres u predmetu u kojem su navedeni optuženi za krivično djelo “Davanje dara i drugih oblika koristi”

Asim Sarajlić, Sabahudin Delalić i Muhamed Šehović su prvostepenom presudom oslobođeni krivice po osnovu Krivičnog zakona FBiH po članu da su, kako je optužnici navedeno, da su prije izbora za predsjednika Kantonalnog odbora SDA u Sarajevu 299, posredstvom Šehovića ugovorili sastanak s jednim od delegata izborne konvencije Velidom Tvrtkovićem i obećali mu zaposlenje supruge.

Prema optužnici sarajevskog kantonalnog tužilaštva Sarajlić i Delalić su obećali Tvrtkoviću da će, koristeći stranački utjecaj, zaposliti njegovu suprugu ako bude glasao da Fikret Prevljak bude predsjednik sarajevske SDA, a ne načelnik općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, Prevljakov protukandidat.

Tvrtković je snimio razgovor, napravio audiozapis, na kojem se čuje o čemu je razgovarao sa Sarajlićem i Delalićem, koji je zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo. Efendić je javno objavio taj snimak. Delalić je nakon objavljivanja snimka napustio SDA, a kasnije je to učinio i Efendić koji je sada predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH).

U augustu 2022., sutkinja Amela Skrobo-Kadrić je otvorila glavni pretres u predmetu u kojem su navedeni optuženi za krivično djelo “Davanje dara i drugih oblika koristi”.

U tom periodu, prvooptuženi Asim Sarajlić je bio predsjednik kadrovske komisije SDA i član Predsjedništva SDA, kao i delegat u Domu naroda Parlamenta BiH.

Sarajlić se nalazi na američkoj crnoj listi, nakon što mu je Američki ured za kontrolu strane imovine (OFAC) u aprilu prošle godine uveo sankcije.

On je prije toga bio predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda nakon čega je podnio ostavku na ovu poziciju.

Na ovu prvostepenu presudu postoji mogućnost žalbe.

Izvor: fokus.ba

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI