Saša Milaković osnovao kriminalnu skupinu: Brigada u službi režima!

Piše: Avdo Avdić (Žurnal.info)

„Brigada“ ili „Narodni sindikat“ nova je oružana kriminalna skupina koja, uz pomoć biznismena bliskih vlastima Republike Srpske, djeluje u tom entitetu. Vođa ove grupe je presuđeni kriminalac Saša Milaković iz Prijedora koji, prilikom svojih akcija, koristi i ime Ivan Tomić. Pod Milakovićevom komandom od prošle sedmice djeluju i članovi udruženja Srbska čast.

VIP SECURITY

„Srbska čast bit će deo udruženja građana Narodni sindikat pod mojim vođstvom. Narodni sindikat je udruženje svih građana koji se bori protiv nepravde sa kojim se susreću u svim sferama društva“, napisao je prošle sedmice u „saopćenju za javnost“ Saša Milaković, kriminalac iz Prijedora koji se godinama sa svojim ocem Miloradom Milakovićem od bh. pravosuđa skrivao u Srbiji.

Ova grupa djeluje na području Srbije i BiH, a prema informacijama sigurnosnih agencija povezana je i sa članovima crnogorskog podzemlja. Odnedavno su vlasnici zaštitarske agencije VIP Security koju, prema dokumentima koji su u posjedu Žurnala, koriste za reketiranje poduzetnika, ali i za pritisak na građane koji su iskazivali svoje nezadovoljstvo vladajućim strukturama.

„Ako Đilas, Jeremić i Obradović ne zaustave huškanje ljudi i blokiranje ulica i saobraćajnica, mi antiprotestanti krećemo nasiljem na njihovo nasilje“, saopćio je vođa „Narodnog sindikata“ nakon što su građani Beograda blokadama saobraćajnica iskazali nezadovoljstvo povećanjem cijena goriva.

Istovremeno, na području Republike Srpske, Milaković prijeti poduzetnicima i vlasnicima zaštitarskih agencija optužujući ih da su „cinkaroši“ Obavještajno-sigurnosne agencije BiH.

KO JE SAŠA MILAKOVIĆ

Saša Milaković sin je prijedorskog kralja prostitucije Milorada Milakovića kojeg su 2003. godine uhapsili pripadnici SFOR-a. U okviru iste akcije uhapšen je i Igor Bilbija vođa Srbske časti koji je bio „zaštitar“ u ugostiteljskom objektu „Šervud“ u Prijedoru. Nakon što su osuđeni pred pravosuđem BiH, Milakovići su pobjegli u Srbiju, a sredinom prošle godine Saša Milaković se vratio, te ga je Tužilaštvo BiH uz kauciju od 50 hiljada maraka pustilo da se brani sa slobode.

Od tada živi na relaciji Srbija – BiH, gdje uglavnom boravi u jednom neprijavljenom ugostiteljskom objektu u blizini banjalučke fabrike „Vitaminka“.

KO SU ČLANOVI BRIGADA

Tokom boravka u BiH uspio se povezati sa Simeunom Pantićem, formalnim vlasnikom zaštitarske agencije VIP Security čije je sjedište u Modriči. Pantić je, prema policijskim izvorima, povezan sa kriminalnom skupinom „Pink Panter“, a sam Milaković za sebe je napisao da je „diamond diler“. Milaković na području Banja Luke ostvaruje i veze sa biznismenima bliskim režimu Milorada Dodika, među kojima je Mladen Milanović zvani Kaja.

Foto: Fikret Kajević i Saša Milaković

Upravo je Kaja bio posrednik u pomirenju Igora Bilbije i Saše Milakovića, a sastanak je održan u restoranu na banjalučkoj Tržnici. Sastanku Kaje i Milakovića prisustvovali su i saradnici srbijanskog kriminalca Sretena Jocića poznatijeg kao Joca Amsterdam, a sam Milaković se hvalio da je bio prisutan na sahrani Jocićevog oca.

Osim sa Kajom i Jocom Amsterdamom, Saša Milaković je, prema informacijama policijskih agencija,  povezan i sa crnogorskim biznismenom Zoranom Šekarićem, koji godinama slovi za jednog od članova „Zemunskog klana“.

Član ove Milakovićeve grupe je i Simo Škrbić iz Novog Sada čiji je brat Vojislav Škrbić ubijen 2014. godine kao jedan od najvećih narko dilera u Vojvodini koji je bio osuđivan i za ubistvo.

Na području Sarajeva, odnosno Federacije BiH, jedan od Milakovićevih saradnika je Fikret Kajević, što dokazuju i fotografije koje ova dvojica presuđivanih i optuživanih kriminalaca objavljuju na društvenim mrežama. Kao dio grupe „Brigada“, u dokumentima koji su u posjedu Žurnala, pominje se i banjalučki biznismen Pantelija Damjanović u čijim objektima odsijeda pravosnažno osuđivani perač  novca iz Slovenije – Rok Snežić. Upravo se protiv Snežića u Sloveniji provodi istraga da je preko nekoliko osoba iz Prijedora oprao najmanje dva miliona eura. Sjedište Milakovićeve grupe „Brigada“ nalazi se u Prijedoru.

U narednim danima Žurnal će objavljivati detalje o vezama i sumnjivim poslovima ove kriminalne grupacije koja sebe naziva „Brigada“.

(zurnal.info)

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI