SASLUŠAN PRVI SVJEDOK NA SUĐENJU SKAKI: Novac iz budžeta nezakonito trošen, a inspektorima davani računi reprezentacija

Nekadašnji gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka je Brdsko-biciklističkom udruženju MTBA iz Mostara, odobrio 20.0000 KM za sufinansiranje projekta postavljanja jarbola i zastave Bosne i Hercegovine na brdu Fortica iznad Mostara, iako za taj projekat nisu mogla biti odobrena sredstva tekuće rezerve Budžeta Grada Sarajeva, kazao je Selmir Avdić uposlenik Finansijske policije Federacije BiH danas u Općinskom sudu u Sarajevu. On je i prvi svjedok na suđenju u predmetu protiv Skake, te njegovih saradnika Amele Kolovrat, Farisa Foče i Hasana Mrkonje.

Optužnicom je bila obuhvaćena i Džanela Kacila zvana Džana koja je potpisala sporazum o priznanju krivice.

Svjedok je, odgovarajući na pitanja sarajevskog tužitelja Darke Soldata, naveo da je kontrolom bio obuhvaćen i izvještaj o utrošku sredstava 2017. godine a tokom koje je utvrđeno da je Udruženju za promociju kulture, edukacije i očuvanje kulturne baštine Bedem tadašnji sarajevski gradonačelnik isplatio 18.000 KM.

Optužnicu zastupa tužitelj Darko Soldat

Skaka je, prema optužnici, od najranije 31.12.2018. godine do najkasnije 08.04.2021. kao naredbodavac bio odgovoran za zakonitost i svrsishodnost upotrebe budžetskih sredstava.

– On nije obavio svoju službenu dužnost i utvrdio da Udruženje za promociju kulture, edukacije i očuvanja kulturne baštine Bedem nije namjenski utrošilo 18.000 KM po Izvještaju o realizaciji sredstava Udruženja, navodi se u optužnici. To je potvrdio i svjedok Avdić koji je kazao da novčana sredstva nisu utrošena u svrhu edukacije mladih, kako je to bilo navedeno, nego su potrošena nenamjenski.

– Nama su tokom kontrole prezentirani računi reprezentacije i druge stvari, pojasnio je Avdić koji je sa kolegicom radio finansijsku kontrolu Gradske uprave Grada Sarajeva tokom 2020. Objasnio je da ova kontrola uslijedila nakon što je prethodno glavni inspektor Finansijske policije uvažio prigovor Gradske uprave kao osnovan na prvi izvještaj Finansijske policije.

Advokatica Senka Nožića, koja zastupa optuženog Skaku, je konstatovala da je svjedok, skupa sa kolegicom sa kojom je radio izvještaj, sve prepisao iz prvog izvještaja, koji je glavni inspektor ukinuo. To je svjedok negirao, a nakon toga je Nožica pročitala nekoliko identičnih štamparskih grešaka sačinjenih u oba izvještaja. Svjedok je to objasnio riječima: “Djelimično je korišten copy-paste na osnovu dokumenata koji su nam dostavljeni, ali nije prepisivano”.

Tokom trosatnog svjedočenja, uposlenik Finansijske policije je govorio i o nezakonitom zapošljavanju nekoliko savjetnika tokom 2017. godine.

– Konstatovali smo koje su osobe bile zaposlene i simptomatično je bilo upošljavanje savjetnika i to u vrlo kratkom periodu. Skaka je u vrlo kratkom periodu razriješio savjetnike koji su ubrzo postali državni službenici u Općini Trnovo, pojasio je svjedok.

Tužilaštvo KS-a navodi da su oni zaposleni na osnovu zakona koji je prestao važiti 2016. godine, a Skaka je, prema optužnici, iskorištavanjem službenog položaja donio Odluku o osnivanju Stručne službe gradonačelnika Grada Sarajevo i Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u Stručnoj službi te je sistematizovao pet radnih mjesta savjetnika koja nisu državni službenici svjestan da i na ovaj način E.Č., N.T., M.H. i E.E. pribavlja korist u vidu zaposlenja.

Advokatica Nožica je konstatovala da je njen branjenik imenovan za gradonačelnika 6. 2. 2017. godine.

– Pa kako će onda biti to njegovi savjetnici ako on nije bio imenovan, dodala je braniteljica optuženog Skake koji je, utvrđeno je kontrolom Finansijske policije, na netransparentan način donio odluke u vezi dopremanja bolida Formule E te je u privilegovani položaj stavio određenog ponuđača. Skaka je, utvrđeno je kontrolom inspektora, novac koji je bio namijenjen u druge svrhe poput adaptacija i opremanje poslovnih prostora preusmjerio na dopremanje bolida Formule E čime je pričinio štetu Budžetu Grada Sarajeva u iznosu od 54.522,82 KM. U tome mu je, stoji u optužnici sarajevskog Tužilaštva, pomogla optužena Amela Kolovrat, koja je, prema tvrdnji Tužilaštva, propustila da uradi Prijedlog o preraspodjeli sredstava.

Advokat Kenan Hadžimuhović koji zastupa optuženu Kolovrat je ustvrdio da je njegova branjenica mailom dostavila pomenuti Prijedlog, te je iznio niz pritužbi na zaključak Finansijske policije.

Optuženi Skaka je počinjenjem navedenih krivičnih djela pričinio štetu budžetu Grada Sarajevo u ukupnom iznosu od 116.000 KM, a na teret mu je stavljena i trgovina utjecajem uoči izbora predsjedavajućeg Gradskog vijeća i gradonačelnika.

Sudija Tin Begtašević

Sudija Općinskog suda u Sarajevu Tin Begtašević je naredno ročište zakazao za 18. mart.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI