Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christan Schmidt danas do ponoći reagirat će kako bi spriječio stupanje na snagu Zakona o nepokretnoj imovini u Republici Srpskoj (RS), saznaje N1 iz diplomatskih izvora.

Vijeće za implementaciju mira (PIC) danas vanredno zasjeda, a još prošle sedmice iz Ureda visokog predstavnika u BiH je zatraženo da Ustavni sud BiH hitno reaguje kada je riječ o stupanju na snagu Zakona o nepokretnoj imovini u RS kako bi se, kako su naveli, prevenirala nepovratna šteta.

N1 iz diplomatskih izvora saznaje da Vijeće za implementaciju mira daje zeleno svjetlo Schmidtu da reaguje i njegova reakcija se očekuje do ponoći.

Podsjetimo, prema Zakonu o nepokretnoj imovini koji je usvojen u Narodnoj skupštini Republike Srpske sva nepokretna imovina koju koriste vlasti Republike Srpske, jedinice lokalne samouprave, javna preduzeća, javne ustanove i sve druge službe koje je osnovao taj bh. entitet pripada njima.

Ovaj zakon usvojen je krajem decembra prošle godine u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Zakon istog naziva koji je bio prvobitno usvojen početkom februara protekle godine Visoki predstavnik u BiH ga je suspendovao u aprilu i donio odluku o nesprovođenju do odluke Ustavnog suda BiH.

Ustavni sud BiH je u septembru stavio zakon van snage, ali je u NSRS novi zakon usvojen, vrlo sličan starom izuzev odredbe da se zakon ne odnosi na imovinu koja je do 31. decembra 1991. godine vođena kao imovina BiH.

Podsjetimo, Zakonom o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom iz 2005. godine, koji je nametnuo tadašnji visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown, zabranjeno je raspolaganje državnom imovinom sve do usvajanja novog zakona na nivou BiH, koji utvrđuje koja imovina pripada kojem nivou vlasti.

Izvor: N1

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime