SDA-ov Lendo će i danas opstruirati: Potvrdio da neće doći na zakazani sastanak

Kandidat za predsjednika i potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Igor Stojanović (Socijaldemokratska partija BiH) potvrdio je Feni da će danas ipak biti održan sastanak oko dogovora za rukovodstvo Federacije BiH. Međutim, Refik Lendo će i danas opstruirati.

Lendo će i danas opstruirati

Stojanović je kazao da je sinoć razgovarao s kandidatom iz reda bošnjačkog naroda Refikom Lendom (Stranka demokratske akcije) koji mu je rekao da neće moći doći prije naredne sedmice.

“Njegov stav je da Centralna izborna komisija BiH prvo treba ovjeriti naše mandate, ali 96 zastupnika je jučer na sjednici Predstavničkog doma glasalo za našu listu, dogovor treba biti puka formalnost”, istakao je Stojanović.

U dogovoru nema išta sporno, dodao je, “osim ako imate namjeru da odugovlačite proces formiranja Vlade FBiH”.

Tvrdi da će on danas ipak održati sastanak sa kandidatkinjom iz reda hrvatskog naroda Lidijom Bradarom (Hrvatska demokratska zajednica BiH).

“Najvjerovatnije ćemo se dogovoriti u sladu s političkim dogovorim da Nemrin Nikšić bude federalni premijer, pa samim tim da Bradara bude predsjednica Federacije BiH”, kazao je Stojanović.

Kandidat za predsjednika/potpredsjednika FBiH iz reda bošnjačkog naroda Refik Lendo potvrdio je Feni da danas neće prisustvovati sastanku koji je zakazan za 10.30.

Planirane aktivnosti
“Zamolio sam ih da to ostave za sljedeću sedmicu. Jer imam planirane aktivnosti koje ne mogu da odložim i o tome sam ih obavijestio”, kazao je Lendo.

Smatra da dogovoru treba pristupiti ozbiljno te da prvo trebaju sačekati CIK BiH da ovjeri njihove mandate.

Komentirajući činjenici da će se Stojanović i Bradara danas ipak pokušati dogovoriti ko će obavljati funkciju predsedjnika i potpredsjednika, Ledno je kazao da se oni ne mogu dogovoriti bez njega.

“Ne mogu se dogovarati bez mene. Dogovor je paket. I ako ćemo se dogovarati o tome ko će biti predsjednik. Moramo se prvo dogovoriti ko će biti premijer Federacije BiH i ko će biti ministri”, kazao je Lendo.

Ističe da ne može većina određivati mandate u Vladi FBiH, već sve troje.
“To je njima jasno, ali oni opet vrše pritisak”, dodao je Lendo.

Bradara i Stojanović jučer su nakon sjednice Predstavničkog i Doma naroda čekali Lendu kako bi se dogovorili oko rukovodstva FBiH. Ali se on nije pojavio.

Bradara je jučer rekla novinarima da su ponovo zakazali sastanak za danas. Te pozvala Lendu da dođe kako bi pokušali napraviti dogovor “u skladu s Ustavom i svemu onome što su ustavna rješenja”.

Izvor: raport.ba

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI