ŠIRENJE STRAHA I MEĐUNACIONALNE MRŽNJE: Kako je ministar Siniša Karan pronašao 120 paradžemata u Republici Srpskoj?

Plasiranje priče o postojanju navodnih 120 paradžemata u RS imalo je za cilj da Bošnjake generalno predstavi kao radikalne islamiste i, istovremeno, među srpskim stanovništvom posije strah. Sve skupa trebalo je da pojača međunacionalne tenzije, podozrivost Srba prema Bošnjacima (i obratno), te da dodatno usložni krizu u Bosni i Hercegovini.

Piše: Ljiljana Kovačević (Žurnal)

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan 13. novembra je izjavio da su nadležni organi prikupili podatke o postojanju 120 paradžemata na teritoriji tog bh. entiteta. Karan je naveo da policija RS kontroliše i intenzivno prati te paradžemate zbog, kako je rekao, „potencijalnog ekstremizma, terorizma, te ekstremnog vehabijskog radikalizma“.

Kako bi dao „težinu“ izgovorenom rekao je da će o pitanju paradžemata „možda uskoro raspravljati Narodna skupština RS“, kada će „svi građani o tome dobiti tačne informacije”! Da li to znači da Karanove tvrdnje o postojanju 120 paradžemata (muslimanske zajednice koje djeluju izvan sistema Islamske zajednice u BiH) nisu tačne, već će „tačne informacije“ biti poznate tek kada i ako o tome bude raspravljao entitetski parlament?

Žurnal je, kako ne bi čekali sjednicu Narodne skupštine RS da čujemo „tačne informacije“, zatražio odgovor od MUP-a RS na sledeća pitanja:

– Koje nadležne institucije su prikupile podatke o postojanju 120 paradžemata na teritoriji Republike Srpske, s obzirom na to da je, prema poslednjim zvaničnim informacijama koje su objavili mediji, u avgustu 2020. godine na teritoriji cijele BiH bilo registrovano 11 paradžemata i to uglavnom na teritoriji Federacije BiH?

– U kojim dijelovima Republike Srpske je najviše registrovanih paradžemata i u kojoj mjeri oni predstavljaju prijetnju po bezbjednost građana Republike Srpske?

– Da li je MUP RS podatke, koje je iznio ministar Karan, proslijedio Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji BiH (OBA), kao i Islamskoj zajednici u BiH, zainteresovanoj za rješavanje tog pitanja?

Očekivano, ni na jedno od postavljenih pitanja nismo dobili odgovor. Koji je cilj plasiranja priče o postojanju navodnih 120 paradžemata u RS teško je reći, ali je sigurno da će ona pojačati međunacionalne tenzije i krizu u Bosni i Hercegovini. Ova “informacija” dolazi u trenutku kada u pojasu Gaze bijesni rat između Hamasa i Izraela, što je najgora moguća politička zloupotreba tamošnjih tragičnih dešavanja.

Smatrajući da je Obavještajno-bezbjednosna agencija Bosne i Hercegovine (OBA) najmjerodavnija i jedina nadležna da saopšti tačne informacije o tome koliko paradžemata postoji u cijeloj BiH, u kojim dijelovima zemlje su najrasprostranjeniji i u kojoj mjeri je „ekstremni vehabijski radikalizam“ prijetnja po bezbjednost građana RS i cijele BiH, Žurnal je uputio pitanja direktoru OBA Almiru Džuvi. Ni iz te institucije nismo dobili odgovor.

Dostupnijom u vezi sa ovim pitanjem pokazala se Islamska vjerska zajednica u BiH.

„Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini se sistemski bavi pitanjem pojedinaca i skupina koji pokušavaju organizovati vjerski život muslimana izvan njenih okvira. Većina takvih skupina, kolokvijalno nazivanih ’paradžemati’, 2016. godine prihvatila je propise i norme IZ u BiH i integrisala se u njenu strukturu. Nekoliko manjih skupina i pojedinaca koji se nisu odazvali pozivu IZ u BiH na integraciju ostale su djelovati izvan strukture IZ u BIH, no njih je isuviše malo da bi činili makar jedan kompaktan džemat“, odgovorili su Žurnalu iz Ureda za odnosa sa javnošću Rijaseta IZ u BiH.

Kako god, dodali su, Islamska zajednica nikada nije imala indicije da se radi o bilo kakvim militantnim skupinama, posebno ne „terorističkim organizacijama“ ili „vojnim kampovima“.

„Pokušaje da se ovo pitanje zloupotrijebi kako bi se iskonstruisala navodna opasnost od ’radikalnih islamskih/bošnjačkih skupina’ Islamska zajednica smatra zlonamjernim i tendencioznim podmetanjima“, istakli su u odgovoru.

Podsjetimo, prije 12 godina je tadašnji ministar Stanislav Čađo detektovao 14 lokacija gdje je prema njemu zabilježeno  “djelovanje pripadnika vehabijskog pokreta i drugih ekstremističkih i radikalnih organizacija na području BiH, a prvenstveno na području Republike Srpske”. Kako se taj “problem” udesetostručio zna valjda samo sadašnji ministar Karan.

Na kraju, zapanjujuće je da ministar unutrašnjih poslova RS ima navodne podatke o postojanu navodnih 120 paradžemata na teritoriji tog entiteta, koje su (navodno) prikupili nadležno organi, a da, istovremeno, ni nadležni organi ni policija RS danima ne mogu da lociraju i uhapse presuđenog pedofila Ivicu Miškovića, koji je 7. novembra kroz prozor pobjegao iz zgrade Osnovnog suda u Banjaluci.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI