Sjedinjene Države uvele nove sankcije iranskim zvaničnicima na godišnjicu smrti Mahse Amini

Sjedinjene Države sankcionirale su više od dvadesetak pojedinaca i entiteta povezanih s iranskim “nasilnim suzbijanjem” protesta nakon prošlogodišnje smrti Mahse Amini u pritvoru iranske policije za moral, saopćilo je američko ministarstvo finansija u petak.

Sankcije su usmjerene na 29 osoba i grupa, uključujući 18 ključnih pripadnika Islamske revolucionarne garde i revolucije (IRGC) i iranskih snaga za provođenje zakona (LEF), kao i čelnika iranskih zatvorskih organizacija, saopćilo je ministarstvo. One također ciljaju zvaničnike povezane s iranskom internet blokadom, kao i nekoliko medija.

– Sjedinjene Države, skupa s Ujedinjenim Kraljevstvom, Kanadom, Australijom i drugim međunarodnim saveznicima i partnerima, nastavit će poduzimati kolektivne akcije protiv onih koji suzbijaju ostvarivanje ljudskih prava Iranaca – navodi podsekretar američkog ministarstva finansija za terorizam i Finansijske obavještajne službe Brian Nelson u izjavi uoči godišnjice smrti Amini u subotu.

Britanija je zasebno najavila svoje sankcije usmjerene na visoke iranske donosioce odluka koji provode zakon o obaveznom nošenju hidžaba u Teheranu, uključujući iranskog ministra kulture i islamske orijentacije, njegovog zamjenika, gradonačelnika Teherana i glasnogovornika iranske policije.

Amini, iranska Kurdkinja, preminula je 16. septembra 2022. u dobi od 22 godine nakon što je uhapšena zbog navodnog kršenja obaveznog kodeksa oblačenja Islamske Republike. Njena smrt izazvala je višemjesečne antivladine proteste koji su označili najveću demonstraciju protivljenja iranskim vlastima u posljednjih nekoliko godina.

Američke sankcije ciljaju portparola LEF-a Saeeda Montazerolmeha, zapovjednike Revolucionarne garde, kao i čelnika iranske zatvorske organizacije Gholamalija Mohammadija. Izvršni direktor Douran Software Technologies, Alireza Abedinejad, kao i medijske organizacije koje kontroliše država, Press TV, Tasnim News Agency i Fars News, također su među sankcioniranim.

Američke sankcije općenito zabranjuju Amerikancima da se upuštaju u transakcije s tim osobama, prenosi Reuters.

FENA

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI