SOCIJALDEMOKRATIJA PO BABI I STRIČEVIMA: SDP za ministre postavio Nikšićevog druga, Čengićevog kuma, studenta iz Travnika!

Izvor: Slobodna Bosna

Predstavnici šest političkih stranaka koje formiraju vlast u Kantonu Sarajevo nakon više od dva mjeseca pregovaranja su kasno sinoć finalizirali dogovore o raspodjeli pozicija u novom sazivu Vlade Kantona Sarajevo. Iako su nam samouvjereno najavljivali formiranje ekspertske vlade,  s kadrovskim rješenjima se nisu baš naročito proslavili.

Tako smo za ministre dobili osobe iz afere “Panama Papers” , ministre privrede bez dana iskustva u privredi i osobe koje ni u više uzastopnih izbornih ciklusa nisu uspjele dobiti dovoljan broj glasova da budu izabrani.

Ipak, iako ni drugima nije mane, najgori izbor funkcionera vjerovatno nam je priredio SDP, i dalje najveća stranka ljevice u FBiH, iako već odavno ne i u Kantonu Sarajevo. Tako su za ministra saobraćaja postavili Adnana Štetu, Mostarca na privremenom radu u Sarajevu. Šteta je karijeru započeo u Drvoprometu kao običan radnik. Nakon što je Agrokor kupio ovu bh. firmu, Šteta je u relativno kratkom vremenu stigao do pozicije direktora Velproa BiH (također u vlasništvu Agrokora) te izvršnog direktora Konzuma. Rezultat koji je Šteta kao direktor ostavio iza sebe u konačnici je bila LIKVIDACIJA firme Velpro. Nakon što je najuren iz Agrokora Šteta je odlučio prebaciti se na sigurniji politički teren te se uključiti u rad SDP-a. U svega nekoliko mjeseci stranačkog aktivizma uspio je stići do pozicije ministra saobraćaja. Osim što iza sebe ima krajnje neslavan rezultat u privredi, Šteta, treba li to napominjati, sa saobraćajem čiji mu je resor povjeren, nikad nije imao dodirnih tačaka (osim eventualno kao vozač i pješak). Postavlja se pitanje šta je Štetu na kraju kvalifikovalo da dođe na poziciju ministra? Odgovor će vjerovatno biti jasniji ako se uzme u obzir da se radi o hercegovačkom intimusu predsjednika SDP-a Nermina Nikšića, koji je zajedno s njim svojevremeno sjedio u upravnim organima Fudbalskog kluba Velež.

Druga SDP-ova ministarska zvijezda je Malik Garibija. O Garibiji je poznato da je završio žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, ali zbog, kako upućeni tvrde, nedostatka talenta, nikad nije uspio pronaći posao u struci. U svom predstavljanju na stranici SDP-a Garibija od svojih profesionalnih referenci ističe da je dugogodišnji borac za socijalnu pravdu (šta god to  da znači), koji je osnovao nekoliko nevladinih organizacija (bez navođenja kojih). I imenovanje Garibije za ministra također će biti jasnije ako se navede činjenica da se radi o bliskom saradniku i kumu Irfana Čengića, aktuelnog sekretara SDP-a koji žari i pali u sarajevskom kantonalnom odboru ove stranke.  Tako se, između ostalo, Garibija mogao vidjeti i kako na dan izbora Čengiću asistira u vandalskom činu – lijepljenu posmrtnih poruka za novoizabranog člana Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda Šefika Džaferovića, na prozore Općine Stari Grad Sarajevo!

No, tu nije kraj SDP-ovim ubitačnim kadrovskim rješenjima. Novi ministar prostornog uređenja je izvjesni Damir Filipović, predsjednik Foruma mladih ove stranke. Ako vas zanima još pojedinosti o njemu, morat ćemo vas razočarati, jer njegova biografija tu uglavnom počinje i završava. Da stvar bude gora, Filipoviću ni samo studiranje nije išlo baš najbolje. Radi se o osobi koja je završila “Internacionalni univerzitet u Travniku”, instituciju čuvenu po tome da diplome dijeli osobama koje nisu bile u stanju završiti niti jedan državni fakultet i koja je odavno već ušla u neke od najduhovitijih viceva novije generacije.

Ovakav sramotan i skandalozan izbor ministara ispred SDP-a još jednom pokazuje da se nakon odlaska Lagumdžije u ovoj stranci nisu desile pozivitvne demokratske promjene, nego je u još daleko drastičnijem obimu nastavljen proces moralnog, profesionalnog i političkog urušavanja ove partije čije su vođenje preuzele nedostojne mlade junoše i diletanti bez znanja, obrazovanja i dana radnog staža u realnom sektoru, ali sa zavidnom ambicioznošću kojoj ne manjka beskrupuloznosti i nedostatka bilo kakvih moralnih barijera. Tako je nekoć najjača stranka u BiH postala  tek četvrta stranka u Kaontonu Sarajevo s tendencijom daljeg pada i, prema informacijama koje posjedujemo, sve izvjesnijeg velikog unutrašnjeg sukoba i rascjepa.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI