Srpska krpi budžet povećanjem minimalca

Povećanjem najniže zagarantovane plate u Srpskoj sa 700 na 1.050 KM u budžet Srpske za godinu dana bi se na osnovu plaćenih poreza i doprinosa slilo dodatnih 156 miliona KM.

Piše: D. Momić (Capital)

U istom periodu, pokazuju analize poslodavaca, bez posla će ostati najmanje 10.000 radnika sa najnižim platama.

„Prema podacima Poreske uprave RS i Saveza sindikata RS, najnižu platu u Srpskoj prima oko 75.000 radnika. Ako bi se minimalac povećao na 1.050 KM, bez posla bi moglo ostati oko 10.000 radnika, ali od preostalih 65.000 zaposlenih, na ime poreza i doprinosa, u budžet bi se slilo po otprilike 200 KM ili ukupno 156 miliona maraka više nego sada. No, država “zaboravlja” da bi u istom periodu ostala i bez 40 miliona KM dadžbina na plate onih koji će ostati bez posla. Budžet RS bi bio u plusu ukupno oko 116 miliona KM“, objašnjava naš sagovornik iz poslovne zajednice.

Međutim, on dodaje da to ne znači da će Vlada Srpske imati 116 miliona viška na osnovu toga što će povećati minimalac.

„Radnicima koji ostanu bez posla Vlada mora preko Zavoda za zapošljavanje isplaćivati naknadu zbog nezaposlenosti koja ne smije biti niža od 80 odsto najniže plate, odnosno oko 840 KM po radniku. Ako bi ta naknada morala da se isplaćuje cijelu godinu za svih 10.000 radnika, trebalo bi oko 100 miliona KM“, tvrdi naš sagovornik.

Kada se na to dodaju još neke obaveze, on tvrdi da bi to vjerovatno izašlo i na svih 116 miliona KM, tako da budžet ne bi imao nikakve koristi od povećanja minimalca.

„Teško je povjerovati da vlast želi da poveća minimalac samo zbog radnika i vjerovatno su računali na povećan prihod u budžetu. Ali tog drastičnog povećanja neće biti, osim ako se ne promijene zakoni i ne umanje prava nezaposlenih“, kaže naš sagovornik koji nije želio da mu otkrivamo ime.

Iz Unije poslodavaca saopšteno je da sutra organizuju sastanak sa predstavnicima Vlade Srpske na temu utvrđivanja najniže plate u Republici Srpskoj za 2024. godinu.

„Imajući u vidu predložene iznose najniže plate od strane najviših predstavnika institucija Republike Srpske, kao i ozbiljne posljedice po poslovanje koje mogu biti izazvane potencijalnim donošenjem takvih odluka, Unija poslodavaca RS organizuje sastanak sa ciljem razmjene informacija o potencijalno negativnim efektima, zauzimanja stavova u vezi visine i procedure utvrđivanja najniže plate, kao i definisanja mjera i aktivnosti na zaštiti interesa poslodavaca u vezi utvrđivanja najniže plate za 2024. godinu“, navodi se u saopštenju.

Predstavnici Saveza sindikata RS ranije su ocijenili da je realan i ostvariv prijedlog predsjednika RS Milorada Dodika o najnižoj plati od 1.050 KM.

„Privredni subjekti su u prošloj godini prijavili neto dobit od četiri milijarde KM, a sasvim sigurno je trećina dobiti ostala u sivoj zoni. Savez sindikata nije protiv ostvarivanja odbiti poslodavaca, ali je protiv niskih plata i loših uslova rada, koji su glavni motiv za odlazak radnika iz Srpske“, poručeno je iz Saveza sindikata RS.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI