Banjalučka policija prije nekoliko dana je oduzela projektor i laptop od jednog banjalučanina koji je u prethodom periodu na zidu susjedne zgrade u naselju u kojem živi projektovao različite poruke i slike. Od podrške medicinskim radnicima Republike Srpske do podrške građanima Zagreba nakon posljednjeg zemljotresa.

Iz banjalučke Policijske uprave su pojasnili da su postupili po zahtjevu banjalučke Administrativne službe.

“Po zahtjevu Administrativne službe grada Banja Luka uklonjeno, jer nisu imali saglasnost naldežnih za postavljanje istih.”– kratak je odgovor banjalučke Policijske uprave.

Gradonačelnik Banjaluke, Igor Radojičić je juče u intervjuu za “Buku” rekao da svako ko postavlja oglase, reklame, radi kino projekcije…mora imati dozvolu.

“Bilo kakvo oglašavanje, na bilo kojem mjestu, bilo kojoj površini, mora imati urbanističko tehničke uslove i mora plaćati određenu taksu. Tu nema nikakve mudrosti. Zamislite da sad bilo ko u gradu počne postavljati bilborde, siti lajtove ili po javnim površinama emitovati neke reklame. To je opšte pravilo, kada je riječ o oglašavanju.”– rekao je prvi čovjek grada u jučerašnjem intervjuu za “Buku”.

Gerila info je, međutim, prije nekoliko dana objavila tekst upravo o načinu na koji se preko bilborda i displeja oglašava po Banjaluci. U tom tekstu smo objavili da mnogi bilbordi i displeji stoje tamo gdje ne bi smjeli da budu, na kružnim raskrsnicama ili na saobraćajnicama na nedovoljnoj udaljenosti od saobraćajnica. Objavili smo i da neki od bilborda nemaju vinjetu koju mora da ima svaki bilbord koji legalno “posluje”. Takvi bilbordi, otkrili smo, uglavnom su u vlasništvu firmi koje su u vlasništvu lica koja imaju vezu sa vladajućom strankom. Objavili smo i da se u Banjaluci reklamni prostor izdaje po političkoj liniji, mimo propisa a često i bez dozvola.

Takav primjer je veliki displej na nedovršenom hotelu u centru grada na Trgu Krajine. Jedan od vlasnika kompanije u čijem vlasništvu je veliki displej na Trgu je Milan Milaković potpredsjednik skupštine grada i član nove Socijalističke partije Srpske.

Manje više je na žalost jasno kako stvari funkcionišu. Oni koji su stranački ili rodbinski privilegovani ne moraju da brinu. Oni koji nisu moraju i zbog poruka podrške na kojima ne zarađuju. Šta je sljedeće? Kazne za narušavanje javnog reda i mira zbog aplauza podrške medicinskim radnicima svako veče u 20 časova?

Izvor: GERILA.info

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime