STANIVUKOVIĆ, TRIVIĆ I VUKANOVIĆ NOVA SNAGA OPOZICIJE U RS: Trojka od koje strahuje i Dodik

Kada se govori o mogućnosti stvaranja nove političke alternative u RS koju bi vodio opozicioni politički trio, to otvara i pitanje hoće li se opozicija u RS-u uspjeti konsolidovati u sadašnjim okvirima, ili će se nastaviti njeno osipanje

Javnost koja iole pažljivije prati rad saziva Narodne skupštine bh. entiteta Republika Srpska od njenog konstituisanja nakon prošlogodišnjih opštih izbora postavlja pitanje – postoji li i dalje opozicija u RS-u?

Ova tema otvorena je nakon što je opozicioni blok napustio lider NDP-a Dragan Čavić sa svojim poslanicima, te nakon osipanja poslaničkog kluba SDS-a. No, nakon posebne sjednice entitetskog parlamenta (18. juli), na kojoj su samo tri opoziciona poslanika srpskih stranaka – Nebojša Vukanović (SDS), te Draško Stanivuković i Jelena Trivić (PDP) odbili potvrditi Izjavu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika po kojoj je Zaključak o prihvatanju zvaničnog stava BiH u vezi sa nastavkom izgradnje mosta Кomarna – Pelješac štetan po vitalne interese RS, postavilo se i drugo pitanje.

DRUGAČIJA POLITIČKA ENERGIJA

Da li su ovo troje poslanika jedina istinska opozicija u ovom entitetu?

Ne samo kroz poslaničke diskusije, nego i ukupnim angažmanom Trivić, Stanivuković i Vukanović u proteklim mjesecima, smatraju sugovornici Inforadara, pokazali su ne samo verbalnu odlučnost u konfrontiranju s vlasti, nego su učinili i niz koraka kojima svjedoče da su istinski spremni da opravdaju povjerenje koje su im građani dali na izborima.

Foto: Tanja Topić

Tanja Topić, politička analitičarka, smatra da su Stanivuković, Trivić i Vukanović “bez sumnje nova politička snaga i nova energija u RS-u“.

“Da je to dovoljno samo po sebi – nije, ali mislim da su oni u stanju oko sebe okupiti mlade ljude, koji žele nova lica, novu energiju na političkoj sceni”, kaže Topić za Inforadar.

Socijalni psiholog i vrsni poznavatelj političkih prilika u RS Srđan Puhalo saglasan je da su troje mladih opozicionih poslanika u Narodnoj skupštini nova politička sWnaga.

Foto: Srđan Puhalo

“Vukanović, Trivić i Stanivuković već su u velikoj mjeri uzdrmali čitav sistem rada i opozicije i pozicije u Republici Srpskoj. Ono što rade i u Narodnoj skupštini, ali i izvan parlamentarnih klupa, je nešto novo. I to novo, kako god da se zove, jeste drugačije”, smatra Puhalo.

Podsjećamo, Trivić, Stanivuković i Vukanović najglasniji su u svojim diskusijama u Narodnoj skupštini RS-a, ali ujedno i najartikuliraniji kritičari ovdašnje vlasti. Istovremeno, svojim vanparlamentarnim angažmanom, organiziranjem protesta protiv policijske represije nad članovima grupe Pravda za Davida ali i građana koji se na bilo koji način dovodi u vezu s grupom, zahtjevima vlasti da prestanu sa “okupacijom” banjalučkog Trga Krajine, otvaranjem priče i zahtjevom za konkretno djelovanje nadležnih zbog zagađenja industrijske zone Incel kancerogenim piralenom, stekli su podršku građana, a što naglašava i Tanja Topić.

Puhalo smatra da su njih troje “bliži jedni drugima nego partijama iz kojih dolaze”.

“Sada je pitanje da li je to što oni rade novi model političkog djelovanja, ili incident koji bi mogao ubrzo sagorjeti. Stoga postoji mogućnost da oni naprave neku novu političku alternativu, jer je prosto pitanje koliko će ih vlastite partije trpjeti”, kaže Puhalo. Naš sugovornik pri tom se referira na već spomenutu sjednicu Narodne skupštine i činjenicu da je, za razliku od ostataka SDS-a koji je bio uzdržan, Vukanović smatrao da stav o gradnji Pelješačkog mosta ne vrijeđa nacionalni interes RS-a, odnosno da su Trivić i Stanivuković glasali mimo većinskog stava kluba PDP-a koji je Dodikovu inicijativu podržao.

(NE)MOGUĆNOST KONSOLIDIRANJA OPOZICIJE

U suštini, ističe Puhalo, u ovom trenutku vlast u RS nema odgovor na njihovo političko djelovanje, a krajnje je upitno šta o tome misle i u SDS-u i PDP-u.

A takva situacija mogla bi potrajati sve do lokalnih izbora kada će se i znati koliko su se njih troje nametnuli kao politička snaga u svojim strankama.

Ako i krenu vlastitim putem, jer ta opcija, ima li se u vidu ambijent koji vlada među tzv. opoziciom u RS-u nije isključena, ostaje i pitanje šta to na ideološkom planu nude građanima? Topić smatra da je u RS-u apsolutno nemoguće da se nastupi izvan etničke pozicije, jer bi se svako drugo djelovanje kvalifikovalo kao djelovanje protiv nacionalnih interesa.

“Stoga oni ostavljaju u svojim istupima snažan etnički element, ali mi se čini da se ipak okreću i BiH kao cjelini”, zaključila je Topić.

Puhalo smatra da u cijeloj BiH nije ni važno s koje ideološke pozicije neko djeluje u pridobijanju naklonosti birača/građana.

“Kada govorimo o Vukanoviću, Stanivukoviću i Trivić, za njih je važno da ih se možda i smatra lakrdijašima, ali ne izdajicama, što je najvažnije za bavljenje politikom u RS-u. Jer i oni su, ne vlastitom željom, natjerani da se bore protiv Dodika, a time i za pravedno društvo u najširem smislu tog pojma. Jer ovdje niko ne govori o borbama s pozicije neke idelogije, već o borbi za pristojnu, pravnu državu”, ističe Puhalo.

Kada se govori o mogućnosti stvaranja nove političke alternative u RS koju bi vodio opozicioni politički trio, to otvara i pitanje hoće li se opozicija u RS-u uspjeti konsolidovati u sadašnjim okvirima, ili će se nastaviti njeno osipanje?

Puhalo vjeruje da bi PDP, unatoč razmimoilaženjima unutar samog poslaničkog kluba te stranke, mogao da izraste “u pristojnu demokratsku partiju“.

KOD ŠAROVIĆA ODGOVORI NA MNOGA PITANJA

Znatno oprezniji, ako je suditi prema posljednjim istupima u javnosti, je lider PDP-a Branislav Borenović, koji je posvjedočio da postoje nesuglasice u Klubu poslanika ove stranke u Narodnoj skupštini RS zbog načina opozicionog djelovanja. Naveo je da ne može niti hoće da krije da postoje unutar stanke nesuglasice, rekavši da će to stanje morati da bude riješeno.

Borenović se uzdržao od dodatnih komentara kako će se razlike u mišljenjima prevazići, ali i istakao da PDP ostaje pri stavu da će djelovati kao opozicija, ali i „da stranka nema problem da i iz opozicije podrži svaki prijedlog koji je u interesu naroda bilo ko da to predloži“.

Foto: Mirko Šarović

Budućnost političke scene u RS zavisit će i od toga hoće li SDS uspjeti da konsoliduje vlastite redove. Na Mirku Šaroviću, kao novom predsjedniku stranke, teret je da okonča frakcijaške borbe i time preduprijedi dalje osipanje članstva i mogućnost novih političkih izdaja unutar SDS-a.

Nebojša Vukanović je u to uvjeren, uz konstataciju da je Šarović ozbiljan političar, spreman, kako kaže, da se prikloni onim snagama koje smatraju da je danas “najveći patriotizam skloniti iz političkog života lažne patriote, populiste i korumpirane političare, napraviti zaokret, okrenuti se privredi i ekonomiji, kako bi svi živjeli kao normalni ljudi..”

Erduan KATANA
Erduan KATANA
Bosanskohercegovački novinar, nekadašnji dopisnik Radija "Slobodna Evropa".

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI