STARE MALVERZACIJE NOVIH STUDENATA: Kako su finansirani “Dani studenata”?

Ipak, da nije sve onako kako se govorilo na otvaranju, pokazuju nam, šta drugo, nego finansijske malverzacije tokom sprovođenja aktivnosti.

Studentima banjalučkog univerziteta i drugim gostima obratili su se rektor Univerziteta u Banjaluci, Radoslav Gajanin i predstavnici Studentskog parlamenta i Unije studenata Republike Srpske.

“Svi imamo zajednički cilj, a to je da naš Univerzitet bude bolji”, rekao je prisutnima rektor Univerziteta Radoslav Gajanin.

Milan Unčanin

”Ovo je manifestacija koja znači mnogo studentima Univerziteta u Banjaluci. Postoji niz događaja koji će se održavati tokom ovogodišnjih Dana studenata. Tri glavna događaja su: svečano otvaranje, zabava na otvorenom i studentske sportske igre. Svi ostali događaji će obuhvatiti četiri cjeline: kulturni ,obrazovni, sportski i zabavni sadržaj”, izjavio je Milan Unčanin, predsjednik organizacionog odbora Dana studenata.

Ipak, da nije sve onako kako se govorilo na otvaranju, pokazuju nam, šta drugo, nego finansijske malverzacije tokom sprovođenja aktivnosti. Naime, posebno je interesantna aktivnost koja se ticala organizovanja stand-up komedije za „Dane studenata“, za šta se potrošilo vrtoglavih 1.500 konvertibilnih maraka (ili se bar tako tvrdi). Ipak, da dobar dio novca nije otišao na organizaciju događaja, nego u privatne džepove, pokazuje sljedeća priča.

Jedan od dva stand-up komičara koji su sprovodili ovu aktivnost je i Omer Hodžić iz Mostara, koji tvrdi da je za svoj nastup dobio tek 150 konvertibilnih maraka, kao i da nije potpisao ikakav ugovor sa Studentskim parlamentom.

“Ni u jednom trenutku pred mene lično nikakav ugovor nije donesen niti sam ja išta potpisao, niti imam pojma da je ikakav ugovor igdje ikad bio potpisan, ali sam dobio novac u kešu. Mi inače ne volimo govoriti naše cijene jer to nije profesionalno, ali sada ću to uraditi. Ukupno smo kolega, koji je radio zajedno sa mnom, Igor Drljo i ja dobili 300 KM, plus putne troškove“, rekao je Hodžić za Moju Hercegovinu i naglasio da su i on i njegov kolega iz Mostara došli jednim automobilom, te da su putni troškovi ukupno iznosili 50 KM.”

On dalje objašnjava da niti je za njih dvojicu bio predviđen smještaj, niti su bili smješteni u hotelu/hostelu ili nekom sličnom objektu.

„Smješteni smo bili u studentskom domu i to tamo gdje su gostujući profesori, kako su mi domaćini objasnili. Kolega Drljo je na kraju otišao i platio sebi hostel“, kaže Hodžić.

Igor Drljo i Omer Hodžić

Hodžić zaključuje i da je čitav njihov nastup izgledao kao da ljude nije bilo briga, jer su nastupali na igralištu, a u to vrijeme su ljudi igrali košarku. Zanimljivo je da je Hodžić od svog kolege dobio savjet da ništa ne govori o nastupu koji su imali u Banjaluci.

Sa druge strane, drugi stand-up komičar i Hodžićev kolega Igor Drljo potvrđuje da nije bilo potpisivanja ikakvih ugovora sa Studentskim parlamentom, ali takođe govori da je novac predviđen za taj stand-up iznosio 800 konvertibilnih maraka.

„Nismo potpisali nikakav ugovor ni sa Studentskim parlamentom niti sa bilo kim. Kako bih vam rekao, mi ovdje u BiH nemamo običaj da to radimo, ali vam mogu reći da nam je dogovoreni novac isplaćen i to u iznosu od 800 KM“, rekao je Drljo.

Mi smo se obratili direktno i Studentskom parlamentu, odnosno njihovom predsjedniku, Branku Trniniću 2. maja tekuće godine, sa molbom da nam se dostave ugovori po kojima je realizovana aktivnost organizacije stand-up komedije za vrijeme Dana studenata. Dobili smo sljedeći odgovor:

Uvid u budžet manifestacije ”Dani studenata Univerziteta u Banjoj Luci” biće dostupan tek poslije 15. maja 2018. godine. Navedenog datuma je zakazana sjednica Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjoj Luci, i tek tada će biti dostupni svi dokumenti kao i finansijski izvještaj. Kako je predviđeno, u roku od 30 dana od kraja manifestacije sve obaveze će biti izmirene.“

Međutim, kako i sami možete da provjerite, izvještaji i ugovori koji se tiču realizacije „Dana studenata“ na stranici Univerziteta u Banjoj Luci, odnosno Studentskog parlamenta ne postoje.

http://www.unibl.org/sr/studenti/studentski-parlament

https://www.facebook.com/studenti.unibl.org/

U nezvaničnom razgovoru sa predsjednikom Studentskog parlamenta Brankom Trninićem, rečeno nam je da je ukupan budžet predviđen za stand-up iznosio 1.500 KM, s tim da je, kako je Trninić rekao, on čitav iznos „platio iz svog džepa“.

Predsjednik organizacionog odbora Dana studenata Milan Unčanin takođe tvrdi da je novac za navedenu aktivnost došao direktno iz džepa studentskih predstavnika, odnosno da su oni lično plaćali stand-up komediju.

„Ja nisam bio zadužen za tu aktivnost, jer je za to bio zadužen Nikola Bojić sa Ekonomskog fakulteta u Banjaluci. Nisam siguran o kojem se iznosu radi, ali znam da su oni plaćeni u gotovini, i to novcem studentskih predstavnika“, tvrdi Unčanin.

Nikola Bojić je za naš portal izjavio da on nije bio prisutan u Banjaluci tokom sedmice, ali da zna da su ugovori trebali da budu poslati izvođačima.

„Ja u ovom trenutku nemam informacije da li su ugovori zaista i poslati na potpisivanje, ali trebalo je da budu. Uglavnom, sve je transparentno i dobićete sve informacije nakon sjednice Studentskog parlamenta“, navodi Bojić.

Ipak, do trenutka objavljivanja ovog teksta od Parlamenta nismo dobili ništa od obećanog, tako da su tvrdnje studentskih predstavnika teško provjerljive i sasvim sigurno predstavljaju predmet ispitivanja istražnih organa. Ostaje nejasno zašto je, sa jedne strane, izvođačima dat novac prije potpisivanja ugovora, a sa druge, zašto se ugovori kriju od očiju javnosti, odnosno da li isti uopšte i postoje. Po riječima stand-up komičara ugovori ne postoje! Takođe, ostaju otvorena pitanja koliko su novca izvođači zaista dobili: da li je to 300, 800 ili 1.500 KM, s obzirom na to da se izjave učesnika ovih događaja drastično razlikuju, što unosi dodatnu sumnju.

Stand-up komičar iz Banjaluke Mirko Komljenović pojašnjava da su honorari komičara njihova lična stvar i da se razlikiju od komičara do komičara, kao što se razlikuje i visina honorara između klupskih i korporativnih nastupa, ili nastupa za neku organizaciju ili pravno lice, ali da je kristalno jasno da su se za ovaj novac mogle angažovati regionalne zvijezde stand-up scene.

Mirko Komljenović (desno)

„Poznato mi je da je za ovaj nastup izdvojeno 1.500 KM i mišljenja sam da su se za taj novac mogli angažovati neki od najpopularnijih regionalnih stand-up komičara kao što su: Peđa Bajović, Srđan Dinčić, Neša Bridges ili Srđan Jovanović. Čak su za taj novac mogli angažovati i popularnog glumca Dragana Marinkovića Macu, koji ima svoj stand-up show. Ja ovdje ne ulazim u to da li su ovi komičari bolji od onih koje su studenti angažovali, jer je humor između ostalog i stvar ukusa, ali je činjenica da su komičari koje sam pobrojao mnogo poznatiji i poznati su čak i ljudima koji ne prate redovno stand-up scenu u regionu“, kaže Komljenović za Moju Hercegovinu.

On dodaje i da komičari, kada dogovaraju visinu svojih honorara, zapravo naplaćuju program koji izvode, a ne radnu snagu, tako da broj komičara ne utiče na visinu honorara, stoga Komljenović izražava sumnju u legalno poslovanje studentskih predstavnika.

Pošto se svi mi komičari sa ovog govornog područja veoma dobro poznajemo i nerijetko sarađujemo, poznato mi je da su studenti na stolu imali još jednu ponudu. U pitanju je bio lokalni komičar iz Banje Luke (a nisam ja), koji takođe ima iskustva u nastupima van granica BiH. Ova ponuda je bila duplo povoljnija u odnosu na onu koju su studenti prihvatili i to kod mene izaziva sumnju da su studenti u ovom slučaju namjerno izabrali skuplju ponudu“, objašnjava Komljenović.

Iako je rukovodstvo Studentskog parlamenta početkom godine zamijenjeno, što znači da su u fotelje smješteni novi predstavnici studenata – problemi ostaju identični. Finansijski izvještaji ostaju obavijeni velom tajne, a nadležne institucije nam i dalje ne daju odgovor na jednostavno pitanje: Kako se troši novac poreskih obveznika u studentskim organizacijama?

Stefan Blagić

Mojahercegovina.com

*Tekst je proizveden u okviru medijskog pool-a Mreže ACCOUNT (Antikorupcijska mreža organizacija civilnog društva)

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI