State Department se oglasio o BiH: Podrška Schmidtu, bonskim ovlastima i EUFOR-u

Sjedinjene Američke Države oglasile su se nakon što je Vijeće sigurnosti UN-a jednoglasno ponovo odobrilo produženje mandata EUFOR-ove misije ALTHEAS u Bosni i Hercegovini. U saopćenju koji je objavio Ured za odnose s javnošću State Departmenta, ističe se kako je ALTHEA i dalje ključna za održavanje stabilnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

“Zahvaljujemo Evropskoj uniji na kontinuiranom doprinosu i vodstvu ALTHEA-e. Sjedinjene Američke Države čestitaju građanima BiH na ostvarivanju svojih prava tokom Općih izbora 2. oktobra i ohrabruju novoizabrane lidere da što prije formiraju odgovorne vlade na državnom i entitetskom nivou. Građani BiH zaslužuju institucije koje će raditi na konsolidaciji multietničke demokratije, jačanju demokratskih institucija, suzbijanju korupcije i pružanju ekonomskih prilika za sve ljude”, navodi se u saopćenju.

Sjedinjene Američke Države istakle su punu podršku visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu, njegovim ovlaštenjima i korištenju Bonskih ovlasti “sve dok se Agenda 5+2 ne završi i dok BiH ne bude nepovratno na putu ka evropskim integracijama”.

“U potpunosti podržavamo napore visokog predstavnika da se riješi dugotrajnih problema pobonsdjele vlasti i suprotstavi bilo kakvim antidejtonskim aktima. Visoki predstavnik i njegov Ured zaslužuju punu podršku međunarodne zajednice u ovom zadatku”, zaključuju se u saopćenju State Departmenta.

Izvor: N1

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI