Strana ulaganja u BiH porasla za 30.4%

Prema podacima Centralne banke BiH, u prvih šest mjeseci ove godine registrovano je 1.041.700.000 maraka stranih ulaganja u BiH, što predstavlja povećanje od 30,4 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) ocijenile su u razgovoru za Fenu kako navedeni podaci potvrđuju trend rasta stranih investicija u prvoj polovici ove godine.

Međutim, dodaje, ostaje vidjeti kakva će biti kretanja u ovoj oblasti do kraja godine.

Najviše ukupnih stranih investicija registrirano je u oblasti financijskih usluga (3,42 milijarde KM), zatim u oblastima telekomunikacija (1,75 milijardi KM) i trgovine na veliko (1,68 milijardi KM).

Na te tri oblasti, ističu iz FIPA-e, odnosi se gotovo 40 posto iznosa investicije.

“Prema grupama djelatnosti, u okviru proizvodnje (primarna, industrijska i proizvodnja struje) investirano je 37,7 posto od ukupnih direktnih stranih investicija u BiH, slijedi bankarski sektor sa 19,6 posto, trgovina 14,3 posto i telekomunikacije (ICT) 11,4 posto”, kažu iz Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH.

Pritom napominju kako je najviše investicija stiglo iz Austrije i Hrvatske.

„Prema ukupnim iznosima, zaključno s prosincem 2022. godine, zemlje koje su investirale najviše u BiH su: Austrija (2.690 miliona KM ili 2,7 milijardi KM), Hrvatska (2.543 miliona ili 2,5 milijardi KM), Srbija (2.427 miliona KM). ili 2,4 milijarde MK) i Slovenija (1,307 milijuna KM ili 1,3 milijarde KM)”, pokazuju podaci FIPA-e. 

U odnosu na druge zemlje regije, BiH zauzima treće mjesto po registrovanim stranim ulaganjima, nakon Srbije i Albanije.

Istodobno, strani investitori koji žele ulagati u našu zemlju naviše se žele na dugotrajnu proceduru za dobijanje građevinske dozvole, upotrebne dozvole, urbanističke suglasnosti i sporost sudova.

Takođe se žele i na dugotrajne procedure vezane za naplatu potraživanja i izdavanje PDV broja, parafiskalne namete, neusklađene propise, nedostatak podsticaja, nedostatak snage pravne zaštite, neusklađenost obrazovanja s potrebama tržišta radne snage, odliv radne snage itd.

Što se tiče novih stranih ulaganja u BiH, već su najavljene investicije u sektoru energetike, turizma, auto-industrije, sektora usluga, kazali su za kraj iz spomenutih agencija. 

FENA

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI