Politički subjekti, stranke, koalicije i nezavisni kandidati, ukupno njih 110 za predstojeće opće izbore prijavili su 7.291 kandidata, koji se nalaze na 828 kandidatskih listi, saopćeno je na današnjoj sjednici Centralne izborne komsije. Od ovog broja, 750 kandidatskih listi zadovoljava uslove za prijavu, dok njih 78 ima određene nedostatke.

CIK BiH je donio odluku da se strankama, na čijim listama su uočeni određeni nedostaci, ostavi rok od pet dana po prijemu obavlještenja o nedostacima, da ih otkloni, kako bi i ove liste bile potvrđene.

Najčešći nedostaci koji su se pojavljivali prilikom predaje kandidatskih listi bili su neravnomjerna zastupljenost kandidata po spolovima, nedostatak potpisa predsjednika stranke na kandidatkim listama, nedostatak potpisanih izjava o prihvatanju kandidature i slično. Politički subjekti, čije liste imaju određene nedostatke, će biti obaviješteni o tome, te će im biti ostavljen rok od pet dana od prijema obavještenja da uklone uočene nedostatke.

Nakon što budu ovjerene sve kandidatske liste, kandidati koji moraju regulisati svoj status na sadašnjim radnim mjestima, poput vojnika, policajaca, nosilaca pravosudnih funkcija i drugi, imaće rok do početka štampanja glasačkih listića da to i učine. Ukoliko ne ispoštuju taj rok CIK će njihova imena ukloniti sa listi, tako da se neće naći na glasačkim listićima. Ukoliko se desi da se nečije ime ipak pojavi na glasačkom listiću iako ta osoba nije ispoštovala obavezu o regulisanju statusa, neće joj biti dodijeljen eventualno usvojeni mandat.

Od 78 listi sa nedostacima, najviše će ih morati ispraviti BOSS, ukupno 16, dok će Stranka za BiH i BPS morati odkloniti nedostatke na po šest listi. Ostale stranke imaju manji broj listi sa nedostacima, ili ih nemaju nikako.

Među listama koje će SBiH morati dopuniti je i ona za Predsjedništvo BiH, na kojoj se nalazi ime službenika FUP-a Nermina Šehovića. Praktično, SBiH ima još pet dana da ubijedi Šehovića da prihvati kandidaturu, a onda će on imati rok do početka štampanja glasačkih listića da da otkaz u policiji.

Međutim, kako smo uspjeli saznati, Šehović nema namjeru da policiju napusti zbog politike. Jedina zvanična kandidatura, koju je i on do sada potvrdio je ona za glavnog tužioca BiH.

Vrijedi spomenuti i da je CIKBiH kaznio DNS i PDP sa po 1.000 maraka zbog plačenog političkog oglašavanja izvan perioda zvanične predizborne kampanje.

Izvor: oslobodjenje.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime