Stranke ljevice u KS: Nismo razgovarali s Narodom i pravdom, SDA se sama eliminisala

Čelnici građanskih partija lijeve orijentacije SDP, DF i Naša stranka razgovarali su danas o koalicionom djelovanju u formiranju vlasti na nivou Kantona Sarajevo.

Još jednom su napomenuli da SDA ne dolazi u obzir kao koalicioni partner jer se, prema riječima člana predsjedništva Demokratske fronte Milana Dunovića, ta stranka sama eliminisala iz pregovora zbog različitih principa. Ni sa drugim partijama još uvijek nisu razgovarali, tvrdi Dunović

“Nismo razgovarali sa Narodom i Pravdom. Danas smo dogovarali programske ciljeve, i u 99% stvari se slažemo. Zajednički idemo prema drugim subjektima, bila to Narod i Pravda, SBB, pa čak ako hoćete i SDA. Međutim, SDA se prirodno eliminisala iz tog procesa jer nisu željeli razgovarati o programima, nego su govorili o matematici, resorima i javnim preduzećima”, kazao je Milan Dunović.

Narod i Pravdu komentarisao je i Edin Forto, potpredsjednik Naše stranke.

“NiP je dobila povjerenje građana, i sigurno imaju u planu da razgovaraju. Mi se nismo dogovarali oko daljnjih pregovora sa bilo kojom strankom, fokusirani smo na proces kojim smo opredijelili ova tri politička subjekta da formiramo skupštinsku većinu u Kantonu Sarajevo”, kazao je Forto.

Forto je, između ostalih zakona koje će potencijalna nova vlast forsirati, spomenuo i zakon o porijeklu imovine, za koji tvrdi da je autor predsjednik Naše stranke Predrag Kojović, iako postoji i verzija koju je kreirala Narod i pravda.

Damir Mašić, politički direktor SDP-a, nije želio govoriti o formiranju vlasti na višim nivoima, odnosno nivou Federacije BiH.

“Ono o čemu smo danas razgovarali je isključivo nivo Kantona Sarajevo, jer smo za to dobili mandat da razgovaramo”, objasnio je.

Dotakao se i fenomena “preletača”.

“Ono što mogu garantovati je da četiri zastupnika SDP-a u ovom sazivu sigurno neće izdati sebe i ideju koju godinama zastupaju. Uvjeren sam da u ove tri stranke neće biti tih primjera, jer smo naučili lekcije iz prošlosti”, tvrdi Mašić.

Datum idućeg sastanka, potpredsjednik Naše stranke Edin Forto, nije najavio.

Fokus.ba

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI