Suad Arnautović: “Razmotrićemo mogućnost poništenja izbora u Republici Srpskoj”

Predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine Suad Arnautović izjavio je da će biti razmotreno pitanje mogućnosti poništenja izbora Republici Srpskoj.

“Razmotrićemo sva pitanja koja zakon nudi. Teoretski, zakon je to predvidio. Ako je na biračkom mjestu tokom glasanja ili tokom prebrojavanja glasova došlo do takvih nepravilnosti koje utiču na rezultate izbora onda je CIK dužan da to poništi. U svakom slučaju to će pitanje biti raspravljeno”, izjavio je Arnautović u emisiji “Rezime” na FTV-u odgovarajući na pitanje da li je moguće poništenje izbora u Republici Srpskoj.

Arnautović ističe da postoji 14 pojavnih oblika mogućih izbornih prevara.

“Od bugarskog voza, svašta se može desiti. Šta se desilo konkretno kod nas, to je proces koji se usklađuje. U Glavnom centru svaki sto ima pet brojača. Oni čine kao neki birački odbor, dakle rade njihov posao, popravljaju ono što su oni trebali uraditi. Vrši se ogroman pritisak na državnu instituciju”, rekao je Arnautović.

Naglašava da CIK BiH apsolutno postupa u skladu sa Izbornim zakonom BiH i dodaje da postoje četiri radnje propisane da bi se došlo do konačnih rezultata izbora.

“Utvrđivanje rezultata, potvrđivanje rezultata, ovjera da se do tih rezultata došlo u skladu sa Izbornim zakonom BiH i na kraju objava u službenim glasnicima. Mi smo sada na ovom prvom koraku, utvrđivanju, ali je toliki pritisak. A to je u okviru naše redovne djelatnosti. Postavlja se pitanje kakvo je pravo povrijeđeno SNSD-a ili bilo koje druge stranke naredbom CIK-a da se pravilno utvrde izborni rezultati”, ističe Arnautović, dodavši da u CIK-u nisu svi bili saglasni da se krene sa ponovnim brojanjem glasova.

“Gospodin Vlado Rogić je bio i protiv odluke o raspisivanju izbora. Njegovo je tumačenje da nije trebalo ni raspisati izbore.”

Arnautović tvrdi da nema nikakve tromosti u brojanju rezultata. Ističe da je to sve u skladu sa vremenskim planom i zakonom.

“Naš rok je 22. oktobar da utvrdimo rezultate. Možda ćemo za sve nivoe utvrditi, možda za jedan nećemo stići do subote. Rok je da izbore potvrdimo do 2. novembra.”

Podsjećamo, CIK je donio odluku o ponovnom prebrojavanju glasačih listića za predsjednika Republike Srpske zbog “neregularnosti i matematičkih nelogičnosti”, kao i odluku da se izvrši ponovno brojanje glasova sa 45 redovnih biračkih mjesta za skupštine kantona, Parlament FBiH i BiH te NSRS.

Izvor: Gerila, FTV

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI