Šumski požari u Kanadi guše New York

Tokom kraja maja i u junu 2023. godine, ogromni šumski požari proširili su se Kanadom uzrokujući masovne evakuacije i spalivši više od 3,3 miliona hektara zemlje.

Sezona šumskih požara u Kanadi traje od maja do oktobra, ali rijetkot je da ovako rano budu ovako jaki požari. Ovo bi mogla biti jedna od najrazornijih sezona požara za Kanadu. Ekstremne temperature i suša izazvane klimatskim promjenama stvorile su uslov za širenje vatre.

Kanadska kriza nije ograničena na Kanadu. Dim od požara proširio se velikim dijelom SAD-a, utječući na kvalitetu zraka za milione. New  York je postao jedan od najzagađenijih gradova u toku ovog perioda. Veći dio Kanade, kao i ostatak Sjeverne Amerike, nedavno je doživio rekordnu vrućinu i sušu dok klimatske promjene nastavljaju zagrijavati planetu.

 

U kanadskim prerijama Alberte, Saskatchewana i Manitobe – gdje bjesne požari – suša je bila posebno jaka. Prema kanadskom Monitoru  trenutno svih 10 provincija doživljava abnormalnu sušu, umjerenu ili jaku sušu.

Prema kanadskom informacijskom sistemu o divljim požarima, razaranja od ovih požara do ove točke u sezoni bila su 13 puta gora od 10-godišnjeg prosjeka.

New York City se guši pod gustim smogom koji je nebo obojio u narančasto i zaklonio njegove nebodere i Kip slobode.

Od Marylanda do kanadske prijestolnice, monstruozni oblak dima koji su izbacili šumski požari u Quebecu prisilio je djecu da ostanu u kućama, prizemljio letove u New Yorku i ostavio milijune stanovnika u opasnosti od udisanja nezdravog zraka.

Više od 75 milijuna ljudi u istočnom dijelu SAD-a u srijedu je pod upozorenjem o kvaliteti zraka zbog dima, zbog kojeg su kultni obrisi nestali iza narančastog dima.

Izvor:CNN, The Ney York Times, NBC

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI