RED OSMIJEHA, RED ŠARENE LAŽE

SVA NAŠA „RELAKSIRANJA ODNOSA“: SNSD i SDA kao vječiti partneri u raspirivanju mržnje i straha

Uvijek kada postoji naznaka napretka ili normalizacije odnosa, uvijek kada im zaprijeti opasnost da će u fokus doći njihov nerad, kriminal, katastrofalno stanje u državi, oni sjednu da „relaksiraju odnose“ nakon kojih dobijemo nove incijative o ukidanju RS, osamostaljenju RS, policiji na granicama..

Samo naivne je začudio prizor za stolom u jednom od ureda Parlamentarne skupštine BiH. S jedne strane Denis Zvizdić, Adil Osmanović i Šemsudin Dedić, a sa druge Staša Košarac, Nebojša Radmanović i Nikola Špirić. Glavom i bradom. Javnosti poznatiji kao visoki funkcioneri SDA i SNSD-a, inače, višedecenijski mrtvi „neprijatelji“.

Kad su ovi malo naivniji došli sebi, pa „prelistali“ portale i izvještaje sa sastanka, mogli su da pročitaju da su naše dvije temljene partije u Bošnjaka i Srba sjele da dogovore „kako da relaksiraju odnose u državi“.

Tako je po tom pacifističkom relaksirajućem dogovoru dan poslije SDA izašla sa incijativom o primjeni naziva Republike Srpske, a SNSD, odnosno Milorad Dodik, sa pozivom ostatku stranaka iz RS da otpočnu proces osamostaljenja Republike Srpske.

Tom bogato pripremljenom bosanskom loncu Dodik je potom dodao malo soli i začina izjavom da, „kad poželi, može pozvati policiju RS da izađe na granice države u dijelu koji pripada Republici Sprskoj“.

Dogovorili su se, dakle, da nas nastave handrit u zdrav mozak! To su se dogovorili, kao što se dogovaraju sve ove godine i kao što su se dogovorili sve i jedan put da zaoštre nacionalnu retoriku uvijek kad postoje naznake da bi ova zemlja mogla da krene naprijed!

Ne znam da li me više frustrira spoznaja da u ovoj zemlji žive desetine hiljada onih koji i dalje nasjedaju na sve te besmislene priče i laži kojima ove partije hrane davno probuđene nacionalizme u vlastitim narodima, ili licemjerje i potpuna netainteresiranost međunarodne zajednice za stvarni i realni napredak ove zemlje koji je nemoguć u društvu zarobljenom poput našeg.

Isključivo i samo naivni su mogli da povjeruju kako će nakon općih izbora 2018. prestati ovakva retorika, odnosno da će dvije „temeljne partije u Bošnjaka i Srba“ (SNSD je, naime, odavno preuzeo primat „temljene“ od SDS-a), koje su na ovaj ili onaj način u vlasti 22 (SDA), odnosno 12 godina (SNSD), napraviti bilo kakav zaokret u svojim politikama i idelogijama što im sve ove godine služe za raspirivanje vjerske i nacionalne mržnje i širenje straha među narodima.

Preduga li lista dokaza kojima mogu da potkrijepim svoje tvrdnje. I previše toga sam ovih godina vidio, čuo, saznao da bih imao i grama sumnje u ovo o čemu pišem.

Ako bilo ko sumnja u ovo neka razmisli o sljedećem.

U ovom trenutku, Bosna i Hercegovina je među najkorumpiranijim državama Evrope i svijeta.

U ovom trenutku, Bosna i Hercegovina je zadnja u Evropi po globalnoj konkurentnosti.

U ovom trenutku, u svakom trenutku, pred ambasadama stranih država u BiH veliki su redovi onih koji bježe daleko na zapad u društva i civilizacije gdje će se moći ostavariti a svojoj djeci osigurati pristojnu i sigurnu budućnost.

U ovom trenutku, Bosna i Hercegovina je među zadnjim državama Evrope po životnom standardu i platežnoj moći.

U ovom trenutku, Bosna i Hercegovina je među najgorim državama Evrope po broju nezaposlenih.

U ovom trenutku, dva oca, jedan iz Federacije drugi iz Republike Srpske, bitku biju protiv sistema za koji tvrde da im je ubio sinove. A sistem umjesto da dokazima odbaci takve tvrdnje, ili da ozbiljno istraži navode o upletenosti pojedinaca iz vlastitih redova, otpočinje lov na ove očeve i njihovog advokata.

U ovom trenutku, takav sistem postoji jedino u Bjelorusiji, Sjevernoj Koreji i nekoliko „revolucija“ Latinske Amerike.

A sistem u kojem smo natjerani da živimo (oni koji imaju izbora više ne žive ovdje) izvrnut je naglavačke i postavljen na slijedeći način. Građanima se daju lažna obećanja, hrani ih se optimizmom na mrvice, postavljeni su u nemoguću poziciju ubjeđivanja da po svemu pripadaju Evropi i demokratskojm svijetu, od koje, međutim, dobijaju iskrenirani svijet „šarene laže“. Drugim riječima, u vremenu moderne tehnologije sve nam je nadohvat ruke, vizuelno participiramo blagostanju zapada posredstvom plazmi kupljenih na kredit, ali smo zarobljeni unutar društva i sistema koji nas 20 godina pljačka, ne daje nam ono što smo zaradili i na sve nas načine spriječava u napretku.

Tim sistemom vladaju oni, SNSD i SDA, njihove porodice, njihovi stranački uhljebi i uvlačiguzi, stranački fićfirići i poltorni kojima je članstvo i vjernost takvoj partiji jedini mogući način za bilo kakve ostvarenje. Jer su nedovoljno inteligenti (čast časnim izuzecima), jer su neobrazovni da se ostvare i napreduju na drugi način.

Ti ljudi u takvom sistemu, te politike i idoelogije upravo nam rade to što rade, da se vratimo na početak. Uvijek kada postoji naznaka bilo kakvog napretka ili normalizacije odnosa, odnosno, uvijek kada im zaprijeti opasnost da će u fokus doći njihov nerad, kriminal, katastrofalno stanje u državi, oni sjednu da „relaksiraju odnose“ nakon kojih dobijemo nove incijative o ukidanju RS, osamostaljenju RS, policiji na granicama, tjeranju stranih sudija iz Ustavnog suda, vraćanju i krađi nadležnosti i ostalim babarogama.

Mogao bih napisati cijelu knjigu o svim izgubljenim godinama nakon rata koje su nam ove dvije partije protračile (i oni i njihovi vječiti saveznici iz HDZ-a, ali oni su priča za sebe), ali ko bi to još imao nerava da čita. I nije ovo na šta sam upozorio ništa novo, ili barem nije takvo da se stvari kao takve ne naslućuju, ali makar sam olakšao dušu…

Almedin ŠIŠIĆ
Almedin ŠIŠIĆ
Bosanskohercegovački novinar, glavni i odgovorni uradnik portala Inforadar.ba

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI