SVE SE VIDI, SVE SE ZNA Borba za život ili organizirani kriminal krađe uglja u Dubravama?

U posljednjih nekoliko godina tragično je nastadalo pet ljudi. Niko ne želi javno govoriti ko stoji iza krađe, kažu čak i nekoliko stotina tona uglja dnevno. Vlasti ne čine puno, inspekcije su nemoćne, mještani Donjih Dubrava žive u strahu. Bivši direktori i rukovodioci osuđeni, a Tužiteljstvo još nije dobilo pismeni opravak presude

Piše: Edin SKOKIĆ

Površinski kop Dubrave nedavno je odnio još jedan život.

Mersed Pudilović (32) tragično je nastradao na transportnoj traci. Nakon što je prebačen u UKC Tuzla, doktori su mogli konstatirati samo smrt.

Na ovom kopu tragedije su se dešavale i ranije, a 2015. godine nestala su baš ovdje četiri života.

Šta je uzrok? Zašto se dešavaju nesreće?

Javna tajna

Prvo, javna je tajna da krađa uglja sa Površinskog kopa Dubrave nikada nije prestala.

Mnogi će reći da iza krađa stoje pojedinci, koji su na rubu egzistencije i krađom uglja spašavaju golu kožu. Drugi opet tvrde da ima slučajeva i organizovanog kriminala.

– Zna se ko je mog sina pozvao, ko prodaje ugalj i ko nam je prijetio zbog naših izjava. Ali se ništa ne preduzima po tom pitanju – kažu Mirsad i Sahba Herić, roditelji 18-godišnjeg Edina koji je život izgubio 2015. godine unutar Površinskog kopa Dubrave.

Mirsad i Sabha Herić: Zna se ko je pozvao našeg sina

Sedam godina čekali su na kakvu takvu pravdu, pa je pred kraj godine u Općinskom sudu u Živinicama izrečena presuda šestorici rukovodilaca na Površinskom kopu Dubrave, a vezano upravo za slučaj iz 2015. godine, u kojem su prilikom ilegalnog izvlačenja uglja uz Edina Herića smrtno stradali i Alem Dedić, Reuf Alibašić i Adel Šehić.

Svi su proglašeni krivim

Na optuženičkoj klupi su se našli izvršni direktor za proizvodnju i održavanje u Rudniku uglja Kreka Suad Zonić, rukovodilac Površinskog kopa Dubrave Sakib Muhtarević, tehnički rukovodilac kopa Sakib Halilčević, rukovodilac službe za zaštitu na radu na kopu Asim Brčaninović, tehnički rukovodilac za bager, traku i klasirnicu na kopu Nedim Šljivić i tehnički rukovodilac za bager, traku i odlagač Mirsad Delić.

Prema presudi Općinskog suda u Živinicama svi su proglašeni krivim za propuste koje su imali u radu.

Zoniću je izrečena zatvorska kazna u trajanju od tri i po godine, dok su Muhtarević,

Halilčević i Brčaninović osuđeni na dvije i po godine zatvora. Šljivić i Delić, prema presudi u zatvoru bi trebali provesti dvije godine zatvora.

 Mi još uvijek nismo dobili pismeni opravak presude. Ne znamo da li će odbrana optuženih uložiti žalbe – kaže za Interview Admir Arnautović, glasnogovornik Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Minimum satisfakcije

Osuđenima je izrečena i sigurnosna mjera zabrane obavljanja dužnosti u trajanju od tri godine.

– Za nas je to minimum satisfakcije, ali čujemo da će uložiti žalbu pa će slučaj završiti u drugostepenom postupku – kaže Mirsad Herić.

Poslije tragedije 2015. godine smanjena je, ali ne i iskorijenjena krađa uglja.

Poziv Sindikata vlastima

Rudnik uglja Kreka u čijem sastavu egzistira Površinski kom Dubrave je angažovao zaštitarsku službu koja radi na obezbjeđenju površinskog kopa, ali prema riječima Zuhdije Tokića, predsjednika Sindikata Rudnika Kreka veoma je teško pokriti prostor kilometarske dužine.

Tokić: Apelujem da djelujemo i spriječimo neželjena dešavanja

– Transportna traka koja vozi ugalj na Površinskom kopu Dubrave duga je nekoliko kilometara. Rudnik nema teoretske šanse da bilo šta učini posebno u situacijama kada je ogroman prostor u pitanju kako bi se ta površina zaštila. Ni fizički ni bilo kako. Kao sindikat apelujem i pozivam sve one koji mogu učiniti to, a to su grad, odnosno, lokalne zajednice, ministarstva unutrašnjih poslova i svi u oni u tom lancu, da djelujemo i spriječimo neželjena dešavanja – ističe Tokić.

Upućen je apel građanima i svim drugima koji se približavaju Površinskom kopu Dubrave da odustanu od nelegalnih i nedozvoljen radnji jer tako u veliku opasnost dovode svoje živote.

– Ovakvi slučajevi događali su se i ranije. Postoji evidencija, natpisi, table, prijave policiji. Nažalost, desio se još jedna slučaj. Apelujemo na građane da ne ulaze u rudnički prostor, odnosno, pogone rudnika kako bi zaštiti svoje zdravlje i svoje živote – izjavio je Ermin Alić, federalni inspektor za rudarstvo.

Konačna odluka

Posljednja žrtva na Površinskom kopu Dubrave Mersed Pudilović (32) svojevremeno je igrao fudbal u nižerazrednim klubovima na području Tuzlanskog kantona. Porijeklom je sa područja Opštine Srebrenica, a u genocidu je izgubio mnogo članova svoje porodice i rodbine.

Preliminarni rezultati istrage govore da ga je transportna traka povukla sa sobom, a ishod je bio fatalan.

Hoće li i smrt Merseda Pudilovića dobiti sudski epilog? Istragu vodi Kantonalno tužilaštvo TK, ali nema sumnje kako će istraga potrajati.

 Čekamo rezultate vještačenja nakon čega će se donijeti konačna tužilačka odluka – navode u kantonalnom tužilaštvu TK.

Problem traje godinama

A do tada, krađa uglja se nastavlja.

Podsjećamo kako su prije petnaestak godina u akciji MUP-a zapljenjeni bageri, rovokopači i druga mehanizacija. No, efekta zapravo nije ni bilo jer ljudski životi stradavaju.

Javna tajna je i da se povrijeđeni građani prilikom krađe uglja sa transportnih traka uopšte ne javljaju u javne zdravstvene ustanove, a sve kako bi izbjegli krivično gonjenje.

Niko pouzdano ne zna koliko je u posljednjih tridesetak godina povrijeđeno ljudi u krađi uglja sa Površinskog kopa Dubrava. Broj smrtno stradalih je pet.

Ko kopa i ko ih štiti

Prema nikad prezentiranim i zvaničnim podacima, pred sezonu na ovom kopu u toku jednog dana nestane čak i do 400 tona uglja.

U rješavanje ovog problema, koji godinama traje, uključila se i Kantonalna uprava za inspekcijske poslove.

Nisu upalile mjere inpekcije, niti bivših menadžmenta koji su protiv zaštita pokretali disciplinske postupke.

Nekadašnji direktor Kopa Enver Omazić izjavio je nakon tragedije četvorice mladića: – U ovom slučaju pojedinci su razvili biznis a oni koji su najmanje zarađivali platili su životom.

Nije rekao o kojim pojedincima se radi.

Da svi sve znaju, ali se o tome šuti potvrdili su iz kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

– Tu se obrće veliki novac. Najveća je odgovornost rudnika Dubrave, oni moraju zaštiti sebe i svoju imovinu. Mnogo veći poslovi odvijaju se uz aminovanje zaštitarske službe rudnika Dubrave i pomalo vjerujem da u toj saradnji ima uključenih i pripadnika MUP-a – tvrdili su.

Kantonalno tužiteljstvo odbijalo je u par navrata da vodi istragu o nekoliko ilegalnih kopova, gdje se ugalj krao i uz pomoć rovokopača.

Naveli su da se “ne radi o krivičnom djelu”.

Apel mještana

Problem nije samo u krađi već i što mještani Donjih Dubrava (koje su nastanjene pretežno hrvatskim stanovništvom) nemaju mira i sna.

U Donjim Dubravama građani su uznemireni

Oni su uputili apel vlastima, zbog svakodnevnog remećenja reda i mira “od strane organiziranih kriminalnih skupina  koje i dan i noć vrše krađu ugljena, tako što ga izbacuju iz jalovinskog  sistema Površinskog kopa Dubrave koji prolazi  u neposrednoj blizini naših domova”.

– Izloženi smo nacionalističkim vrijeđanjem prilikom utovara ugljena, nasilničkim i divljačkim ponašanjem a čak nam prijete i terorističkim napadom. Iza ponoći se turiraju neispravna vozila ispred naših domova i pravi zastrašujuća buka, koja nam izaziva osjećaj straha i nesigurnosti, te nam pričinjava veliki psihološki stres. Uskoro očekujemo da nam uđu i u kuće jer nitko od nadležnih ne reagira. MUP-u to jeste policijskoj postaji u Živinicama nije dovoljno što su kod našeg susjeda kojeg nećemo sada imenovati zbog sigurnosti: zapaljena tri vozila ispred kuće, što su drugom susjedu zapalili štalu, kravu i stotinu bala sijena, što su trećem susjedu pet puta opljačkali kuću, što je svaka kuća opljačkana po nekoliko puta, što je izvršeno na desetine razbojništava u dvorištima naših kuća. Policijska postaja Živinice ne reagira na stalna i ozbiljna kršenja reda i mira, na pljačke i razbojništva pa ni na učinjena krivična djela – naveli su u apelu.

Istakli su kako se ukradeni ugljen vozi javno na neregistriranim i tehnički neispravnim vozilima, a često su vozači maloljetnici i bez vozačke,a što je policiji jako dobro poznato no policija ne reagira.

Sve se vidi, sve se zna

Zatražili su od premijera Tuzlanskog kantona da intervenira, i poduzme sve što je u njegovoj nadležnosti kako bi zaštitio mještane od skupina kriminalaca kao i pristranosti policije tim skupinama u Policijskoj postaji Živinice, kao i opstrukciji i nedjelovanju.

– Ovakve organizirane krađe ugljena su već prije završile tragičnim smrtnim ishodom više osoba, pa se stoga opravdano pribojavamo da je moguće da se takav scenarij ponovi. No ovoga puta ukoliko dođe do sličnog scenarija bit će direktno odgovorni svi oni koji su javno upoznati sa ovim sigurnosnim problemom a u njihovoj su nadležnosti i nisu reagirali – napisali su.

Nakon njihovog apela, malo se toga promijenilo. Vlast je uglavnom ista. Tragedije nove.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI