Svečano otvorena Trebevićka žičara

Otvorena je Trebevićka žičara, 26 godina nakon rušenja tokom agresije na BiH i opsade Sarajeva. Historijski je ovo trenutak za Sarajevo i Sarajlije, piše Avaz.

Na otvaranju su se okupili brojni građani.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka kazao je da nije pripremao govor za ovu priliku, jer je emotivan.

– Obnavlja se veliki srušeni simbol Sarajeva. Žičara je spomenik ljubavi Edmunda Ofermana (Offerman) i njegove supruge Maje – kazao je Skaka.

Prisutnima se obratio i sam Oferman, koji im je poželio “dobro jutro sarajevsko”.

– Bila je to 2008. godina, kada sam napravio važan poziv. Nazvao sam osobu koja je bila zainteresirana. Bio je to Ante Domazet. Ovo danas je rezultat telefonskog poziva prije 10 godina – poručio je Oferman.

Tokom njegovog govora, Maja je plakala.

Prisutnima se obratio i dugogodišnji radnik na žičari Muhamed Hamamdžić (82), koji je suznih očiju rekao da je ovo njegov drugi rođendan.

Kazao je i da mu je žao što njegovi drugovi nisu tu. Hamamdžić je pripremio i povelju sadašnjim radnicima žičare.

Nakon otvaranja žičare u kabinu prema Trebeviću ušli su Abdulah Skaka, Edmund Ofermann i njegova supruga Maja, bivša gradonačelnica Semiha Borovac, predsjedavajući Gradskog vijeća Sarajeva Igor Gavrić i premijer FBiH Fadil Novalić.

I ostale zvanice će obići jedan panoramski krug.

Povodom 6. aprila, u glavni grad BiH došle su brojne delegacije koje su prisustvovale otvaranju žičare.

Gradonačelnik Skaka družio se prije otvaranja žičare sa svojim prethodnicima, a u Sarajevo je došao i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI