Švicarska ministrica odbrane Viola Amherd u posjeti Bosni i Hercegovini

Ministrica švicarskog Saveznog ministarstva za obranu, civilnu zaštitu i sport Viola Amherd posjetit će danas godine Bosnu i Hercegovinu u pratnji članova povjerenstava za sigurnosnu politiku oba doma Parlamenta Švicarske (Nacionalnog vijeća i Vijeća kantona). Cilj radne posjete je razgovor o sigurnosnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i ulozi operacije podrške miru Althea EUFOR-a u čijem je sastavu i kontingent švicarskih vojnika. 
Uz posjet švicarskim vojnicima i razmjenu mišljenja sa zapovjednikom misije EUFOR-a, ministrica Amherd će voditi bilateralne razgovore sa ministrom odbrane Bosne i Hercegovine Sifetom Podžićem i visokim predstavnikom za Bosnu i Hercegovinu Christianom Schmidtom.
Međunarodna vojna podrška miru jedna je od glavnih misija švicarskih oružanih snaga. U Bosni i Hercegovini, Švicarska od 2004. godine učestvuje u misiji EUFOR Althea koju predvodi EU, sa oko 20 pripadnika švicarske vojske. Vijeće sigurnosti UN-a svake godine odlučuje o produženju ove misije; a naredna odluka bit će donesena u novembru ove godine.
.
Učešće u Althea misiji EUFOR-a je drugi po veličini švicarski kontingent u vojnoj podršci miru, nakon učešća u misiji sigurnosnih snaga KFOR pod vodstvom NATO-a na Kosovu.
Osim bilateralnog susreta sa kolegom ministrom Sifetom Podžićem, ministrica Amherd će sa visokim predstavnikom Christianom Schmidtom razgovarati o predstojećim izborima, trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i o budućnosti EUFOR Althea misije.
Ministrica Amherd također će se sastati sa zapovjednikom EUFOR-a, generalom Antonom Wesselyjem kako bi razmijenili mišljenja o misiji EUFOR-a i sigurnosnoj situaciji na zapadnom Balkanu.
Amherd stiže u Bosnu i Hercegovinu nakon posjete Kosovu, gdje je sa kosovskim premijerom Albinom Kurtijem i sa zapovjednikom KFOR-a, generalom Ferencem Kajarijem razgovarala o sigurnosnoj situaciji na sjeveru Kosova i na zapadnom Balkanu, kao i o doprinosu Švicarske KFOR-u.
 

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI