Svijet ne može žmiriti na rusku “šapu” i na Dodika i Čovića

U BiH je već duže vremena prisutno jedno nedefinisano i konfuzno stanje, nadmudrivanje etnopolitičkih stranaka za višak moći i ponižavanje građana, koji to polako počinju shvatati i, ne da odlaze, nego iz zemlje bježe glavom bez obzira, kazao je na početku razgovora za Vijesti.ba sociolog i politički analitičar Esad Bajtal.

Ugledni profesor navodi kako samozvani čuvari vitalnog nacionalnog interesa, umjesto da rade u korist građana, rade protiv njih.

– Međutim, priča o nacionalnom interesu pokazuje se kao obična bajka i iz nje u praksi izrasta nešto sasvim drugo, a to je interesni nacionalizam. Upravo zbog toga, baš kao što iz šume bježimo od opasnih zvjerki, tako se iz ove zemlje bježi od opasnih etno-vlasti – rekao je Bajtal.

Prema njegovim riječima, biti nacionalista u BiH istovremeno znači i biti biznismen te vrste i prodavati svoju nacionalističku priču i od nje sasvim dobro živjeti, dok oni u ime kojih je prodajete jedva sastavljaju kraj s krajem.

– Međunarodna zajednica ovdje se ponaša sasvim nekorektno i pasivno. Na sebe je preuzela ogromnu odgovornost da reintegrira ovu zemlju poslije potpisivanja Dejtonskog sporazuma. To se nije dogodilo, prije svega, zahvaljujući popustljivosti međunarodne zajednice koja pasivno gleda kako se etnonacionalisti međusobno nadmudruju – govori Bajtal.

S druge strane, upozorava, etnonacionalisti sad već otvoreno nastoje još više dezintegrirati zemlju i definitivno je podijeliti na etno-atare.

– Zapad je ovdje poslao svoje službenike i oni trebaju stvari da uvode u onakvu matricu po kojoj danas živi demokratski moderni Zapad. Isuviše su dobro plaćeni i ovdje i u regionu da bi se odnosili tako pasivno. Međutim, ništa ne rade, izigravaju demokrate i vode se floskulom: „Pa neka se vlasti same dogovore“. Da su mogle, odnosno htjele da se dogovore, one bi to uradile još 90-ih godina. Ali kako da se dogovore poslije rata oni koji su branili ovu zemlju i oni koji su je napadali – zapitao se Bajtal.

Naglašava kako se čini da SAD tek sad u ovom poratnom periodu počinju shvatati jednu drugu vrstu sofisticiranog političkog etno-nasilja nad ovom zemljom.

– Amerika počinje da se budi jer je osjetila debelo i teško prisutnu „šapu“ ruskog interesa na ovim prostorima. Naravno da SAD, kao jedna od velesila, koje također imaju svoje interese u ovom dijelu svijeta, shvataju tu rusku opasnost koja ovdje ima svoje zagovarače i izvođače, kao što je to vrhuška manjeg bh. entiteta – dodaje Bajtal.

Profesor ističe kako bh. građanima, koji su potpuno svjesni da s političarima ne mogu ništa napraviti, ne preostaju ništa drugo nego nada, htijenje i želja da Zapad, odnosno demokratski svijet nešto učini.

– Ne može se u 21. stoljeću gledati ova doza političkog primitivizma kakvu imamo na sceni u BiH u posljednjih 30-ak godina. Taj primitivizam se odnedavno pojačava i postaje još sofisticiraniji, pa samim tim i opasniji – napominje profesor Bajtal.

Prema njegovom mišljenju, SAD i Evropa počinju shvatati ko su glavni krivci.

– Čini mi se da će ovu zemlju na kraju „spasiti“ upravo Dodik i Čović, jer rade toliko naopako da to svijet više ne može a da ne vidi. Očekujem taj dijalektički paradoks da ovu zemlju „spase“ upravo ona dvojica koja protiv nje rade toliko koliko rade i na način na koji rade. Njihovo antibosansko djelovanje sasvim je očigledno i to svi vide – poručio je Bajtal.

Izvor: Vijesti.ba

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI