Tekbir svuda, svuda oko nas: Neprijatelj nije potreban, Bošnjaci sami od sebe prave vjersku skupinu

Piše: Avdo Avdić

„Allah je najveći“, tekbirali su danas pred Sudom BiH okupljeni Bošnjaci. Malo, zatim, iz zgrade je izašao „oslobođeni“ Naser Orić, pa je Allah, logično, pao u drugi plan.

I prije dva mjeseca Allah je bio najveći. Bakir Izetbegović je podigao ruku, proglasio Šefika Džaferovića novim bošnjačkim članom Predsjedništva BiH, a okupljena masa pred Centralom SDA je uzviknula: „Allahu ekber“. Onda je Šefik Džaferović autoritativno, onako, kako samo on to zna, uzviknuo: „prekini“ i SDA  je, opet, postala najveća.

Tako to izgleda kada Bošnjaci slave. Sjetit ćete se, 2015. godina je bila, kada su Džeko i Višća srušili Izrael na Bilinom Polju. I tada je s tribina masa uzvikivala „tekbir“.

„Tekbir je termin koji se koristi za sintagmu Allahu ekber, tj Allah je najveći“,piše na službenoj stranici Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Izgovaranje tekbira je obavezno tokom molitve, tekbir je sastavni dio poziva na molitvu, tekbir se izgovara prilikom klanja kurbana … Ali otkud tekbir ispred Suda BiH, dok se unutra čitaju imena nevino ubijenih Srba u selima pored Bratunca?

„Ko ubije jednog nevinog čovjeka, kao da je sve ljude pobio“, piše u 32. ajetu kur’anske sure El Maidah.

Nevini ljudi su ubijeni te ’92. godine. To što nema dokaza za njegovu osudu, ne znači da Naser Orić nije krivac ili da barem ne zna one koji su ubijali nevine. Pa, opet, to ne smeta Bošnjacima okupljenim ispred zgrade Suda BiH da „neutvrđivanje istine o stradanju nevinih“ proslave uzvikujući „Allahu ekber“. Osim toga, nije Sud BiH oslobađajuću presudu protiv Nasera Orića donio „u ime Allaha“, već „u ime Bosne i Hercegovine“, u kojoj više od pola stanovništva ne vjeruje u Allaha.

Kakva je da je, BiH je država tri naroda i ostalih koji žive u njoj. BiH je, formalno, sekularna država. Multietnička BiH najviše je potrebna Bošnjacima, jer samo tako mogu imati državu u okviru ovih granica. Nije, dakle, simbol BiH Naser Orić. Simbol BiH je Sud BiH. Nije simbol BiH porodica Izetbegović niti SDA. Simbol je Predsjedništvo BiH. Simboli BiH su institucije BiH i svi narodi. Muslimana ima širom svijeta, ali Bošnjaci su samo u BiH ili iz BiH.

I zato, kada na izboru svog predsjednika uzvikneš tekbir, a masa te isprati sa „Allahu ekber“, kada ispred zgrade Suda BiH, opet, uzvikneš tekbir, a okupljena masa zagrmi da je „Allah najveći”, kada Džeko i Višća zabiju tri komada Izraelu, a na tribinama se, opet, začuje „Allahu ekber“, kada borci izađu na ulice i uz tekbire traže veća  prava,  tada ti nisu potrebni Dodik i Čović da od tebe kao naroda naprave vjersku skupinu. Sam ćeš se pretvoriti u nju.

Izvor: (zurnal.info) 

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI