Niko ne vodi kontrolu da li se i na koji način od moguće zaraze koronoavirusom štite radnici banjalučke tvornice ovuće Bema, njih oko 800, u vrijeme povratka njihovim kućama nakon što završe posao.

Naime, Marinko Umićević, tehnički direktor banjalučke tvornice obuće Bema, 16. marta izdao je obavještenje radnicama/radnicima u kojem ih poziva “da se uozbilje i ozbiljno shvate situaciju u kojoj se nalazi društvo”. Uposlenici su dužni, naveo je Umićević, da „vlastitu i higijenu svojih porodica podignu na viši nivo“, odnosno sve ono što su nadležne institucije naložile “kao opšte preventivne mjere”.

Potom slijedi niz zabrana za radnice tokom boravka/rada u tvornici, kao i upute za “izbjegavanje svih kontakata van Beme, pogotovo onih koji su došli iz Italije, Hrvatske…”

Sve to, podvlači Umićević, je u cilju održavanja proizvodnje. Jer “u slučaju da se, ne daj bože, cijela Bema stavi u izolaciju, to su nesagledive posljedice i bilo bi neizvjesno šta bi bilo nakon toga”. Od radnica/radnika Umićević zahtijeva veći stepen radne i druge discipline te prijeti sankcijama svima koji ih ne budu poštovali.

Foto: Uredba direktora Beme

Međutim, mnogi se u banjalučkoj regiji posljednjih dana pitaju, a neki su se obratili i našem portalu s pitanjem kakve mjere zaštite uposlenici Beme poduzimaju nakon što im se okonča radni dan. Jer najveći broj njih za povratak kući mora koristi javni prevoz, a kako to izgleda u praksi, napisao nam je jedan naš čitatelj.

“Danas sam mislio busom nazad s posla i šokiralo me da je je bus javnog prevoza kod Beme bio kao šipak napunjen njihovim radnicama i radnicima. Toliko o razmaku od metar”, naveo je on.

U izjavi za naš portal Umičević je kazao da je “proces rada u Bemi za primjer kada je u pitanju poštovanje svih mjera prevencije u širenju zaraze”. Tvrdi da svi uposleni nose zaštitne maske, da se cijela tvornica dezinfikuje, radnicima se na ulasku mjeri temperatura.

“Sve što se priča o Bemi usmjereno je protiv SNSD-a i mene i to podstiču oni iz PDP-a, Draško Stanivuković i Ivan Begić“, rekao je Umićević.

Na našu konstataciju da se pozivamo na građane koji su upozoravali da na putu na posao i s posla radnici nisu dovoljno zaštićeni, kazao je da to ne zavisi od njega.

Foto: Marinko Umičević

„Nemamo mi svoj, već ugovoren prevoz. Svi nose maske, u autobusu se ne može držati propisana razdaljina, ali je radincima zabranjeno da razgovaraju“, kaže Umićević. Navodi i da je uprava Beme poslušala upute Vlade RS da se proizvodnja očuva gdje god je to moguće.

“Mi zapošljavamo hiljadu radnika. Ko će im dati platu ako je ne budu zaradili. Nema kod mene djece guzonja i nismo mi Vlada i skupština pa da dobijemo ono što nije zarađeno. Mi imamo ugovorene poslove za april i maj i moramo ispoštovati rokove“, ističe Umićević.

Slijedom toga sve zdrave radnice i radnici, od njih hiljadu koliko su zaposleni u ovoj tvornici, nastavit će s normalnim radom.

Tehnički direktor ove tvornice dodao je da Bema nije jedina firma u Banja Luci koja radi punim kapacitetom, da se proizvodnja odvija i u „Vrbasu“, „GMP enterijerima“, dodajući da i “Yumko Srbiji radi punim kapacitetom 2.000 radnika šije zaštitne maske i to nikom ne smeta“, zaključio je Umićević.

U potrazi za odgovorom ko je zbog činjenice da je u RS proglašeno vanredno stanje nadležan za kontrolu rada odgovor smo dobili jedino od Republičke uprave za inspekcijske poslove. Oni su podsjetili da je Uredbom od 18. marta Vlada RS propisala ko može, a ko ne raditi, ali da je većina odluka, posebno kada su u pitanju privatna preduzeća, u nadležnosti lokalnih zajednica.

U ovom slučaju Grada Banja Luka, no iz kabineta gradonačelnika rečeno je ne znaju da li su nadležni za kontrolu rada preduzeća te da ćemo o tome biti naknadno informisani.

Koliko je vlasti zaista stalo da zaštite zaposlene u privatnom sektoru svjedoči i primjer od prošle nedjelje. U Ulici Jovana Dučića bez ikakve zaštitne opreme grupa radnika radila je na popločavanju dvorišta jednog privatnog vrtića. Jeli su, naravno, na ulici, a kako je vrtić već prestao s radom ostaje pitanje gdje su mogli oprati ruke ili otići u toalet.

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime