Turista Željko Komšić u Vašingtonu: Doručkovao i vratio se kući

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine prisustvovali su molitvenom doručku u Vašingtonu. Prvi put nakon 2005. godine sva tri člana zajedno bila su u zvaničnoj posjeti SAD. Predsjedavajuća Željka Cvijanović te članovi Denis Bećirović i Željko Komšić ove godine nisu imali priliku čuti govor američkog predsjednika. Joe Biden se jednostavno nije pojavio.

Inače, tradicionalni molitveni doručak u Vašingtonu je manifestacija bez posebnog političkog značaja. Ali, u isto je vrijeme odlična šansa za susrete i razgovore sa gostima, ali i američkim zvaničnicima. I dok je Bećirović rukama i nogama kopao da razgovara o problemima u BiH sa Amerikancima, Željka Cvijanović se susretala sa tradicionalnim prijateljima, poput srbijanskog ministra vanjskih poslova Ivice Dačića.

Turista Željko Komšić

A šta je radio Željko Komšić? Prema dostupnim informacijama, ništa. Osim što je doručkovao. Iz Komšićevog kabineta u javnost nije stigla niti jedna informacija o susretima sa bilo kojim zvaničnikom. Osim onih sastanaka koji su bili dogovoreni i kojima su prisustvovali sve troje.

Komšić je očito odlučio biti turista. I to na račun poreznih obveznika. Jer, kako drugačije nazvati njegov nazovi službeni put?

Članovi Predsjedništva BiH na molitvenom doručku

Na zvaničnoj stranici Predsjedništva BiH, Cvijanović, Bećirović i Komšić sastali su se sa članovima Odbora za vanjske poslove Senata SAD, predvođenim senatoricom Jeanne Shaheen. Zatim su u odvojenim susretima razgovarali sa pomoćnicom državnog sekretara za odbranu Marom Karlin i višim savjetnikom državnog sekretara za vanjske poslove Sjedinjenih Američkih Država Derekom Cholletom.

Denis Bećirović tokom posjete SAD razgovarao je u Kongresu SAD sa uglednim kongresmenom Michaelom Turnerom iz Savezne države Ohajo, zatim sa članom Kongresa SAD Brettom Guthrieom, te sa najvišim zvaničnicima Savezne države Merilend. Održao je i radni sastanak sa kongresmenkom Ann Wagner koja je jedna od najutjecajnijih članica Komiteta za vanjske poslove Zastupničkog doma i Komiteta za finansijske usluge

Vanjska politika

Sastao se i sa predstavnicima Kongresa Bošnjaka svijeta i New England Friends of Bosnia and Herzegovina te sa predstavnicama organizacije BHeart, koja okuplja ljude porijeklom iz Bosne i Hercegovine.

Dakle, Bećirović je svoj put u SAD maksimalno iskoristio za radne sastanke i zvanične razgovore.

Osim sa Dačićem, Željka Cvijanović se ambasadorima Srbije, Mađarske, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i BiH u Sjedinjenim Državama. Također, posjetila je i Floridu, gdje je posjetila srpsku zajednicu.

Komišić se niti jednom nije oglasio tokom svog boravka u SAD. Čak ni kada su sijevale varnice između drugo dvoje članova Predsjedništva.

Šta je radio i gdje je bio tokom posjete Americi javnosti nije poznato. Prema onome što znamo kada je su Željko Komšić i vanjska politika i međunarodne veze i kontakti u pitanju, vjerovatno ništa.

Izvor: raport.ba

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI