U Domu naroda PSBiH svi se vole: Bošnjaci, Hrvati i Srbi se međusobno grlili i ljubili

Različito etničko porijeklo, drugačija stranačka pripadnost i u konačnici obrnuto proporcionalni stavovi u pogledu gorećih državnih pitanja nisu spriječili novoizabrane delegate u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH da se na današnjoj sjednici prijateljski izgrle i izljube.

Delegat SNSD-a Nikola Špirić, koji je u proteklom periodu iznosio teške optužbe na račun predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, danas je među prvima prišao da pozdravi novog predsjedavajućeg gornjeg doma državne zakonodavne vlasti. Novinari su čak pitali Špirića o prisnosti s Izetbegovićem, a on im je “odbrusio” kako mu ne pada na pamet da se svađa i tuče.

“Ja ne znam da li očekujete da se svađamo i tučemo? Da li bi vas to zadovoljilo? Mislim da ljudi iz politike moraju imati korektne odnose i kada se ne slažu”, odgovorio je Špirić.

Na današnjoj sjednici bilo je prosto nemoguće upratiti sve delegate koji su se, vidno uzbuđeni zbog preuzimanja novih funkcija, grlili i ljubili. Naš fotoreporter zabilježio je poljupce i zagrljaje Asima Sarajlića i Dušanke Majkić, Sredoja Novića i Zlatka Miletića, Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića, Nikole Špirića i Lazara Prodanovića te Fahrudina Radončića i Dragana Čovića.

U jednom trenutku nije se čak znalo ni ko koga grli u Parlamentarnoj skupštini BiH, Bošnjaci Srbe, Hrvati Bošnjake ili Srbi Hrvate. To je najbolje ilustrovano prilikom susreta Amira Fazlića (Bošnjak), Nikole Špirića (Srbin) i Bariše Čolaka (Hrvat).

A za osmijeh i radost na licima državnih delegata svakako je, između ostalog, zaslužan Zakon o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine. Petnaest delegata, odnosno po pet iz reda bošnjačkog, hrvatskog i srpskog naroda, u naredne četiri godine imat će primanja viša od 5.000 KM.

Izvor: Klix

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI