U korak s vremenom – Kreativnost stranačkih botova

Dugo se SNSD odupirao tehnološkom napretku. Dugo je ignorisao potencijale interneta i društvenih mreža. Međutim, kada ih je otkrio, samo nebo je postala granica. Armija SNSD botova je pomjerila granice kreativnosti i političke lucidnosti.

Naravno, kad bi se šalili. Suština je da SNSD, kao i većina političkih stranaka, obilato koristi botove, ali i ljude-botove, za promociju svojih političkih ideja, kao i za manipulaciju i spinovanje.

Botovi, odnosno softverski roboti, kao i ljudi-botovi, odnosno ljudi koji na društvenim mrežama plasiraju komentare s ciljem zavaravanja javnog mnijenja, nisu nova pojava. Političke stranke, ali i mediji, poslovni subjekti, sportske organizacije, odavno koriste botove za promociju svojih proizvoda, ideja, aktivnosti i slično. Ni ljudi-botovi nisu nova pojava. Doduše, češće promovišu političke stranke i pojedince, ali princip je isti – komentarisanjem ili prenošenjem poruka političara stvara se privid iznošenja mišljenja i stavova građana, s ciljem zavaravanja javnog mnijenja.

Botovski komentari se lako prepoznaju, uglavnom su slični i pojavljuju se na više mjesta identično. Veoma zgodan alat za prepoznavanje botova na društvenim mrežama, konkretno na Twitteru, razvijen je od strane Univerziteta u Južnoj Kaliforniji i Indijana Univerziteta koji su kreirali softver koji se zove Botometer. Kada smo, primjera radi, provukli par naloga koji su komentarisali tvit na zvaničnom nalogu Milorada Dodika, došli smo do podatka da su većina naloga botovi.

Botometer provjerava aktivnost Twitter naloga i daje mu ocjenu. Viši rezultati znače više aktivnosti nalik botu.

Međutim, čak i da ne provjeravate naloge uz pomoć Botometra, veoma je lako uočiti naloge koji su ili botovi ili ljudi-botovi. Naime, sve ih “krasi” manjak kreativnosti.

Tako, u već navedenom primjeru tvita na nalogu Milorada Dodika, u kome je plasirana sljedeća poruka: “Za Republiku Srpsku je veoma važno da jačamo saradnju i veze s Izraelom, da se naši stavovi čuju ovdje. Zadovoljan sam činjenicom da imamo predstavništvo koje uspješno radi na tome”, mogli su se pročitati prilično trivijalni komentari, kao što su: “Izrael ima poštovanje prema našem narodu”“Dodik predstavlja Srpsku na najbolji način”“Bitno je za sve kad znamo da imamo ovakve prijatelje kao što je Izrael”“Izrael i Srpska imaju dobru saradnju”, “Dodik sa svima ima odličnu saradnju” i slično. U ovim komentarima možemo vidjeti svu “inovativnost” i “kreativnost” koja krasi botovske naloge.

Ljudi-botovi koji plasiraju ove poruke su stranački aktivisti koji na osnovu, najčešće, usmenih instrukcija komentarišu, dijele linkove, fotografije, video zapise, napadaju političke protivnike i slično. U par navrata su se desili “propusti” pa su instrukcije dijeljene pismenim putem, mejlom ili putem nekih aplikacija za razmjenu poruka. Nakon što su te poruke isplivale u javnost, instrukcije se isključivo dijele usmenim putem. Ali, i dalje je jasno kako sve funkcioniše – od najviših do najnižih struktura. Samo što ih je sve jednostavnije “pročitati”, upravo zbog trivijalnosti, izostanka kreativnosti i inovativnosti, kao i banalnosti poruka koje plasiraju.

Izvor: gerila.info

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI