Izvor: Anadolija

Uposlenici Gradske uprave Mostara od 18. jula su na kolektivnom godišnjem odmoru na kojem će ostati do 12. augusta. Bez obzira na to što su utvrđeni termini područnih i mjesnih ureda za rad sa strankama, građani su nezadovoljni ovakvom odlukom. Mostar je jedini grad u državi čija Uprava ide na kolektivni odmor, i to nakon što je novi gradonačelnik prošle godine bio prekinuo staru praksu.

“Pokazalo se to lani kao loše rješenje, u smislu funkcioniranja Gradske uprave. Tada je to bila možda moja ishitrena odluka, koja se pokazala loša. Mi se iza toga nismo uspjeli ekipirati. To je posljedica svih onih godina neimanja Gradskog vijeća”, kazao je gradonačelnik Mostara Mario Kordić.

Opozicija u Gradskom vijeću upozorava da je Mostar jedini grad u Bosni i Hercegovini čija Gradska uprava koristi kolektivni godišnji odmor. Tvrde i da takva odluka nije u skladu sa Zakonom o radu.

“Sve mora raditi u punom kapacitetu. Pogotovo u Mostaru koji ima veliku dijasporu. Ljudi dolaze ovdje tih mjesec dana, i normalno da ne odmaraju, već završavaju neke papire, a sada smo svi time ograničeni. Mislim da ovo nije dobar potez”, mišljenja je odbornik u Gradskom vijeću Silvio Bubalo, piše BHRT.

Na neophodnu dostupnost u mjesecima u kojima je u gradu prisutna dijaspora, upozorava i novinarka Kristina Spajić-Perić.

“Mislim da ako građanima ljeti nestaju problemi, onda je Gradska uprava u pravu. Problemi se nastavljaju. Posebno inspekcije i urbanizam ne bi smjeli biti cijelo ljeto na odmoru. Na koncu, možete i vi zatvoriti televiziju i ostaviti jednog dežurnog novinara i jeste li onda vi servis građanima?”, upitala je Spajić-Perić.

Na stranicama Grada Mostara objavljen je popis službenika koji će ostvariti radno dežurstvo tokom kolektivnog godišnjeg odmora. Ne treba ni napominjati da su gužve na šalterima svakodnevno velike i u vremenu kada nije godišnji odmor. Iz Gradske uprave su najavili skoru sistematizaciju, što će, kako kažu, olakšati pristup građanima.

Izvor: N1

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime