U Njemačkoj otkrivena velika količina falsificiranih dolara

Policija u sjevernom njemačkom lučkom gradu Kielu u petak je saopćila da je otkrila falsifikovanu gotovinu vrijednu više od 103 miliona dolara.

Zvaničnici smatraju da je zaplijenjeni falsificirani novac lošeg kvaliteta bio dio šire operacije slanja falsificiranih novčanica iz Turske, preko Njemačke, u Sjedinjene Države.

Istražitelji su pratili lokaciju kompanije osumnjičenog nakon što su američke sigurnosne vlasti dojavile njemačkoj saveznoj policiji.

Državna policija u Schleswig-Holsteinu saopćila je da je izvršila “opsežne pretrage” stana i adresa dvije kompanije, u Schleswig-Holsteinu i susjednom Hamburgu.

Policajci su otkrili i zaplijenili četiri palete u kojima se nalazilo ukupno 75 kutija falsificiranih američkih dolara.

Istražitelji kažu da vjeruju da su novčanice potekle od veletrgovca iz Turske. Trgovac je navodno koristio jednu od izvoznih kompanija optuženog u gradu Jübek u Schleswig-Holsteinu kao privremeno skladište za daljnji transport u SAD.

Protiv 42-godišnjeg osumnjičenog, koji do sada nije bio u pritvoru zbog nedostatka dokaza, vodi se istraga zbog optužbi za krivotvorenje. On je generalni direktor dvije izvozne firme i osumnjičen je da je prethodno izvozio krivotvoreni novac preko Atlantika.

FENA

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI