U Sarajevu će vlast činiti šest stranaka, Edin Forto budući premijer

Milan Dunović (DF), Damir Mašić (SDP), Edin Forto (NS), Dino Konaković (NiP), Mirvad Kurić (SBB) i Ibrahim Hadžibajrić (NLB) potpisali su danas programski dokument čime su i zvanično oformili koaliciju u Kantonu Sarajevo.

Na današnjem sastanku Edin Forto iz Naše stranke zvanično je predstavljen kao mandatar za sastav nove vlade u Kantonu Sarajevo.

“Do sada su se programski dokumenti isključivo pisali na jedan ili dva lista A4 formata. Prepoznat ćete koje mjere je moguće provesti odmah. Želim reći da sam u ovom trenutku kandidat za premijera KS, moramo to potvrditi još zvanično na Skupštini KS”, rekao je Forto nakon potpisivanja sporazuma.

Ranije je ovaj blok izabrao Elmedina Konakovića za predsjedavajućeg Skupštine KS.

Tri stranke koje čine Bh. blok (SDP, NS i DF) međusobno će podijeliti ministarstva zdravstva, rada, socijalnih pitanja, raseljenih lica i izbjeglica, ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture, pravde i uprave, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša te ministarstvo saobraćaja.

Kako nezvanično saznajemo, novi ministar zdravstva u KS bi mogao biti Benjamin Bejtović iz Naše stranke.

Njihovi partneri iz NiP-a, SBB-a i NBL-a međusobno će rasporediti ministarstva obrazovanja, nauke i mladih, unutrašnjih poslova, privrede, kulture i sporta, finansija i boračkih pitanja.

Kako saznajemo Narod i pravda će dobiti sektor obrazovanja zajedno s NBL-om, MUP, Ministarstvo finansija i Ministarstvo za boračka pitanja, dok će SBB dobiti Ministarstvo kulture i sporta te Ministarstvo privrede.

Izvor: Klix

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI