U organizaciji  nevladinih organizacija okupljenih oko Antikorupcijske mreže ACCOUNT povodom 9. decembra, Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, u Sarajevu je održan Marš za žrtve korupcije.

„Cilj je ukazati na najveće korupcijske afere u BiH, predstaviti sve pokušaje nevladinih organizacija da se problem korupcije pokuša sistemski suzbiti i prevenirati i javno predstaviti zahtjeve u borbi protiv korupcije“, naveli su iz ACCOUNT-a.

Mirna Stanković-Luković, projektna koordinatorica Centra za razvoj medija i analize, obrazlažući razloge Marša navela je da je riječ o okupljanju “u ime svih žrtava korupcije u BiH, zemlji u kojoj je moguće bez ikakvih posljedica potkovati predstavnike pravosuđa, a progoniti zviždače, trgovati diplomama, biti ljekar, a ponašati se kao u samoposluzi, birati koje i kakvo dijete ćete liječiti, zapošljavati podobne, a djecu vezivati za radijatore ili očekivati čist vazduh, a parkove prodavati bankama“.

Istovremeno namjera organizatora Marša je i pokazati političarima da je vrijeme deklarativne podrške svih u borbi protiv korupcije isteklo.

“Još jednom će biti ukazano na najveće korupcijske afere u BiH koje nas osiromašuju za milijarde maraka“, poruka je organizatora.

Eldin Karić, direktor Antikorupcijske mreže ACCOUNT, istakao je da građani ne prijavljuju korupciju jer “nisu dovoljno zaštićeni i nemaju povjerenje u institucije“.

“Političari u ovoj zemlji nemaju vremena da se bave korupcijom. Žurnal je objavio niz koruptivnih afera i ništa se nije desilo. Afera ‘diploma’ je najbolji pokazatelj da se znanje može kupiti. Ipak, očekujem da se promjene moraju desiti pošto ovo stanje postaje neizdrživo“, podvukao je Karić. Dodao je kako danas pružaju podršku i građanima Mostara koji se bore za zdraviju okolinu.

Stefan Blagić, aktivista UG ReStart Srpska, podvukao je da je obaveza svih građana da dignu svoj glas protiv korupcije i da se pobune.

“Korupcija se mora spriječiti zbog naše djece, zbog mladih koji ovu zemlju napuštaju“, istakao je Blagić. Dodao je da je u BiH nepotrebno političare zvati političarima „jer su oni dio organizovane mafije“.

Na banerima koje su nosili učesnici između ostalog je pisalo: BiH je Eldorado za korupciju, Danas sam žrtva ja, a sutra vi i vaša djeca, Probudite se dok je vrijeme, jer će sutra biti prekasno i za nas i našu djecu, Trg javnih službi i ostale rodbine.

Pred Parlamentom BiH Karić je u ime organizatra Marša bh. javnosti poručio da nema borbe protiv korupcije bez smjene svih članova CIK-a i imenovanja novih članova sa integritetom, profesionalnim i stručnim referencama, izmjene izbornog zakonodavstva kojom će se omogućiti antikoruptivan i transparentan izborni proces, sankcionisanja odgovornih za nepoštovanje odluka Evropskog suda za ljudska prava.

Istaknuta je i potreba donošenja Zakona o utvrđivanju porijekla imovine svih javnih službenika sa teretom dokazivanja na javnim službenicima, smjene svih članova VSTV-a i donošenja novog antikorupcijskog zakonodavstva o VSTV-u, usvajanje Izmjena i dopuna Zakona o javnim nabavkama, donošenja antikorupcijskog zakonodavstva o zapošljavanju na svim nivoima, kao i revizije procesa zapošljavanja u posljednjih 15 godina.

Iz ACCOUNTA zahtijevaju i  usvajanje Zakona o zaštiti prijavitelja korupcije u FBiH i izmjena i dopuna Zakona o zaštiti prijavitelja korupcije na nivou BiH u pogledu toga da se status ”zviždača” može dodijeliti svim građanima BiH, sankcionisanja odgovornih za neprovođenje i neusvajanje Zakona o zaštiti prijavitelja korupcije na svim nivoima, revizije rada svih obrazovnih ustanova u BiH u posljednjih 20 godina, sa akcentom na izdavanje diploma.

Nepohodnim smatraju i obaveze uvođenja antikortupcijskog obrazovanja u sve obrazovne ustanove u BiH, od vrtića do fakulteta, smjene svih rukovodilaca u ustanovama primarne, sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite, zavodima zdravstvenog osiguranja i drugim zdravstvenim institucijama na svim nivoima i usvajanje antikorupcijskih procedura za izbor novih, te procesuiranje svih odgovornih za pronevjere sredstava za podsticaje na svim nivoima i usvajanje antikorupcijskih i transparentnih procedura za dodjelu podsticaja.

Okupljanje učesnika Marša počelo je ispred Vječne vatre uz zvuke Internacionale, a završilo se pred Parlamentom BiH. Osim građana i aktivista iz Sarajeva, Maršu su se priključili i aktivisti iz Banjaluke, Doboja i Doboj Istoka.

Komentarišući, na kraju, mali broj okupljenih koji se okupio na Maršu jedan od građana, vidno ogorčen, poručio je političarima:

“Ako je samo nas stotinjak kojima korupcija smeta, gospodo samo vi nastavite po svome jer nikada nećete odgovarati…”

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime