U Sarajevu promovisana knjiga Slave Kukića „Posljednji poziv u pomoć“

Piše: A.Šu.

U prepunoj sali  Akademije nauka i umjetnosti BiH u Sarajevu danas je promovisana knjiga “Posljednji poziv u pomoć” profesora Slave Kukića.  Promociju su otvorili profesori Enver Kazaz i Esad Bajtal.  Oni su istakli da je Kukić jedan od rijetkih intelektualaca koji nije pristao da bude sluga nacionalista.

„Intelektualac nije uvijek moralni svetac nego je često u ulozi hulje iza kojeg može da stoji zlo. Kukić je jedan od rijetkih koji je odabrao da bude istinski društveni kritičar. Kukić je najbolji hroničar porasta nacionalizma i krize od 2006. godine do danas i postavlja ključno pitanje: “Da li je moguć građanski front koji bi stao nasuprot nacionalistima?“, kazao je Kazaz.

Dr. Esad Bajtal rekao je da je nova knjiga profesora Kukića knjiga o „našoj turobnoj stvarnosti“ i njenim kreatorima, knjiga o neznalicama i konformistima koji „bez imalo morala i empatije haraju ovom državom“.

Kukić je kazao da ukoliko na izborima ne pobijedi građanski blok ozbiljno razmišlja da li da se nastavi baviti političko-društvenom kritikom.

„Ovu knjigu sam počeo raditi prošle godine nakon lokalnih izbora kad sam zagovarao kod građanskih stranaka da stvore zajednički građanski blok. To nije uspjelo zbog njihovih parcijalnih interesa. Opet, ako pobijedi građanska opcija ovim poslom se ima smisla baviti kako bi kritikovao novoizabranu vlast jer nijedna vlast nije idealna. Međutim, ako pobijede etno-nacionalističke stranke ozbiljno razmišljam da se počnem baviti nekim drugim stvarima u životu“, kazao je Kukić.

Na promociji je istaknuto da je prilika za predstojeće izbore možda propuštena, ali da ipak ima energije koja može promijeniti političku paradigmu u zemlji. Promociji knjige između ostalih prisustvovali su Željko Komšić i Senad Šepić, kandidati za člana Predsjedništva BiH na predstojećim izborima u BiH.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI