U toku velika ofanziva: Ruski agresori napali više od 40 gradova

Ruske snage napale su više od 40 gradova u istočnim regijama Donjeck i Luhansk, objavila je jutros ukrajinska vojska.

“Okupatori su pucali na više od 40 gradova u Donjecku i Luhansku, pri čemo je uništeno ili oštećeno 47 civilnih objekata, uključujući 38 kuća i školu. U granatiranjima je ubijeno petero civila, a 12 ih je ranjeno”, objavio je glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga na Facebooku.

U proteklom mjesecu ruske snage su se fokusirale na preuzimanje potpune kontrole nad Donbasom. Rusija je poslala na hiljade  vojnika u tu regiju, te napadaju s tri strane kako bi pokušali okružiti gradove Severodonjeck i Lisičansk. Pad tih gradova značio bi da je cijeli Luhansk pao u ruske ruke, što je jedan od ključnih ratnih ciljeva Kremlja.

Guverner Luhanska Serhij Haidai nedavno je optužio Rusiji da koristi taktiku “spaljene zemlje” u pokušaju zauzimanja Severodonjecka.

Upozorio je da su ruske snage uništile sve mostove preko rijeke Donjeck osim jednoga, te da bi Severodonjeck uskoro mogao biti potpuno odsječen.

ŽESTOKA BITKA ZA SEVERODONJECK

Institut za proučavanje rata priopćio je kako intenzitet ruskih napada i gomilanje vojnika sugeriraju da bi Rusija mogla započeti svoju posljednju ofenzivu na Severodonjeck.

Žestoke bitke još uvijek se vode oko strateški važnog grada Severodonjecka u istočnoj Ukrajini, tvrde ukrajinski dužnosnici. Rusi intenziviraju napore da preuzmu potpunu kontrolu nad regijama Luhansk i Donjeck, čiji su dijelovi pod kontrolom Rusije, koju podržavaju separatisti od 2014.

Rusko granatiranje industrijskog grada, koji je ključan za kontrolu Luhanska, pojačalo se eksponencijalno, rekao je visoki ukrajinski vojni dužnosnik.

“Sljedeća sedmica je važna”, rekao je Sergij Hajdaj, šef vojne uprave u Luhansku.

“Ako ne uspiju do subote ili nedjelje, neće više imati volje ni energije, a naša će se situacija onda barem malo stabilizirati”, dodao je.

Izvor: Fokus

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI