U zadnjih 10 godina policajci u BiH nisu radili ljekarske preglede

Podaci do kojih je došao Centar za sigurnosne studije, a koji se odnose na provođenje psihološke obuke i ljekarskih pregleda policajaca, su zabrinjavajući.

Od 16 policijskih agencija koje djeluju u BiH, njih 11 je dostavilo odgovore o provedenim ljekarskim pregledima u svojim agencijama, kao i o psihološkim obukama koje su policijski službenici pohađali.

– Iz dostupnih medijskih izvještaja o ovoj temi, možemo zaključiti da se situacija u ovih pet agencija ne razlikuje bitno od rezultata prikupljenih ovim istraživanjem. Od 11 agencija, koje su dostavile podatke, jedino su MUP ZDK (2023.), MUP SBK (2020.) i MUP Posavskog kantona (2022.) proveli ljekarske preglede za sve policijske službenike u zadnjih 10 godina. MUP TK je naveo da su ljekarski pregledi rađeni 2022. samo za 300 policijskih službenika Jedinice za specijalnu podršku i Jedinice za narušavanje javnog reda i mira u većem obimu, saopćeno je iz Centra za sigurnosne studije.

Iz CSSBiH ističu da je šokantan podatak da policijske agencije na nivou države uopšte nemaju zakonsko uporište za obavljanje ljekarskih pregleda policijskih službenika i to je tematika kojom bi se moralo pozabaviti Vijeće ministara i Parlamentarna skupština BiH. Iz odgovora koji su pristigli, evidentno je da veliki broj policijskih službenka u BiH nema redovne zdravstvene preglede, kao i da se takva činjenica pravda nedovoljnim finansijskim sredstvima u budžetima kantona i entiteta, kao i nepostojanjem zakonskih i podzakonskih akata. Pravilnici o provođenju ljekarskih pregleda se također razlikuju od kantona do kantona.

– Ono što može dati određenu dozu optimizma građanima BiH jeste činjenica da je najavljeno provođenje ljekarskih pregleda u većini policijskih agencija u BiH. Važno je također napomenuti da, od 11 agencija koje su dostavile podatke, samo njih tri imaju angažovanog psihologa u svojim strukturama, dodaju između ostalog, u Centru za sigurnosne studije.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI