UGROŽENOST NA HDZ NAČIN: Herceg se počastio limuzinom od 120.000 maraka

Predsjednik Vlade HNK-a nastavio je svijetlu tradiciju hadezovih lidera, ministara, dužnosnika, zvaničnika, šefova i službenika, da većinu – pa čak sve i jednu javnu nabavku novih limuzina (a na njih je ovo društvo posebno slabo) završavaju „kod kuće“, s ovom firmom iz Ljubuškog

Piše: Almedin ŠIŠIĆ

Da iskrenom i pravom domoljubu nema ništa bitnije i srcu priraslije od ljubavi i poštovanja prema sugrađaninu, zemljaku, i svemu što proizilazi iz toga, potvrdio je na vlastitom primjeru i odlazeći predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Nevenko Herceg.

Ljubušak Nevenko Herceg, iskreni i pravi domoljub, u potrebi da ostatak njegovog premijerskog krstarenja bosanskohercegovačkim autobanovima protekne sigurno i u skladu s njemačkim standardima, nije se želio razbacivati van kuće pa je 20. novembra ove godine sklopio ugovor s firmom MRM export import – iz svog Ljubuškog – o nabavci nove limuzine za vlastite potrebe.

Foto: Nevenko Herceg

Cijena sitnica – 120.000 konvertibilnih maraka – naših para (treba li naglašavati da je firma MRM, kao mnogo puta do sada prilikom sličnih nabavki, bila jedini ponuđač).

Na ovaj način predsjednik Vlade HNK-a nastavio je svijetlu tradiciju hadezovih lidera, ministara, dužnosnika, zvaničnika, šefova i službenika, da većinu – pa čak sve i jednu javnu nabavku novih limuzina (a na njih je ovo društvo posebno slabo) završavaju „kod kuće“, s ovom firmom iz Ljubuškog. Samo na poslovima dilanja volkswagen vozila za institucije BiH, kojima vladaju hadezeovci, kompanija se posljednjih godina obogatila.

Foto: Faksimil dokumenta o javnoj nabavci limuzine – i samo jendim ponuđačem, firmom M.R.M iz Ljubuškog

Inforadar je ranije pisao da M.R.M. već godinama ekskluzivno dobija poslove na tenderima za nabavku službenih vozila u institucijama na čijem su čelu dužnosnici ove stranke, a vrijednost ugovorenih poslova mjeri se desetinama miliona maraka.

Ovo partijsko-klijentelističko, “patriotsko” klupko, utemeljeno je u vrijeme još jednog Ljubušaka, Vinka Dumančića, na čelu Granične policije BiH (tadašnje Državne granične službe).

S Dumančićem na čelu DGS-a završeni su milionski poslovi, a samo jedna nabavka – 25 golfova sedme generacije, poreske obveznike u BiH koštala je oko milion maraka.

M.R.M. je firma posebno interesantna jer postoje jake indicije – pa i dokazi – da su dobijali i da dobijaju poslove zbog bliskosti Miroslava Rupčića, jednog od osnivača firme, sa Draganom Čovićem, liderom HDZ-a. Sam Rupčić široj javnosti je poznat i kao bivši direktor Hercegovina osiguranja, koji je nakon duboke državne krize u vezi sa “hrvatskom samoupravom”, i velike političko-finansijske afere proizašle iz toga, 2004. godine u predmetu Hercegovačka banka osuđen na 5,5 godina zatvora.

Podsjećamo, M.R.M. je samo dva mjeseca ranije sklopio ugovor vrijedan 150.000 KM o nabavci dvije limuzine za potrebe Ureda za reviziju institucija BiH, kojom šefuje još jedan hadezeovacDragan Vrankić.

Vrankić je bio nešto skromniji od Hercega, pa je njegova limuzina koštala tek 90.000 KM.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI