Uhapšen uposlenik Tužilaštva BiH: Mustafa tražio 10.000 eura mita

Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo uhapsili su sinoć uposlenika Tužilaštva Bosne i Hercegovine zbog primanja mita.

– Dana 09.01.2023.godine u 16:40 sati, policijski službenici Sektora kriminalističke policije, Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo u saradnji sa policijskim službenicima Uprave za organizovani i teški kriminal MUP-a RS, pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, postupajući po Naredbi Suda Bosne i Hercegovine lišili su slobode lice M.V., rođen 1985.godine u Sarajevu, gdje je i nastanjen, zaposlenik Tužilaštva BiH, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo iz člana 219. stav 3. KZ BiH (Primanje dara ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem).

Izvršenim pretresom kuće koju isti koristi na području općine Centar Sarajevo, pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku. Osumnjičeni je predat u prostorije za zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo. Nakon završene kriminalističke obrade, M.V. će biti predat u nadležnost Tužilaštva BiH – saopćeno je iz MUP-a KS.

Povodom hapšenja se su se oglasili i poslodavci osumnjičenog.

“Postupajući u odnosu nulte tolerancije prema pojavama koruptinih aktivnosti, u akciji po nalogu Tužiteljstva BiH, lišen je slobode osumnjičeni Vrabac Mustafa (1985.), uposlenik Tužiteljstva BiH. Aktivnosti su proveli policijski djelatnici MUP-a RS i MUP-a KS.

Osumnjičeni je pod istragom da je, u proteklom periodu, stupio u kontakt sa jednom osobom, te tražio za sebe nezakonitu imovinsku korist u iznosu od 10.000 eura, kako bi u svojstvu službene osobe i uposlenika Tužiteljstva BiH, pokušao utjecati i ishoditi povoljniji status za navodnog osumnjičenog.

U vršenju koruptivnih aktivnosti, osumnjičeni je uz naredbu Suda BiH i akciju tužiteljstva i policijskih agencija, zadokumentiran i lišen slobode zbog kaznenog djela- primanje nagrade ili drugih oblika koristi za trgovinu uticajem iz članka 219. KZ BiH.

Osumnjičeni će u zakonskom roku biti predat postupajućem tužitelju, koji će ispitati osumnjičenog i nakon toga donijeti odluku o daljim aktivnostima.

Glavni tužitelj naložio je suspenziju i udaljenje osumnjičenog iz kapaciteta Tužiteljstva BiH.

Tužiteljstvo BiH i glavni tužitelj pozivaju građane, da prijave svako koruptivno i nezakonito postupanje, naročito ako su počinitelji tih aktivnosti uposlenici institucija i agencija za provedbu zakona, kako bi se nezakonita postupanja procesuirala sa ciljem odstranjivanja korumpiranih uposlenika iz svih institucija, a naročito agencija za provedbu zakona”, stoji u saopćenju Tužilaštva BiH.

Izvor: fokus.ba

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI