Uhapšenim ruskim demonstrantima i novinarima odmah uručen poziv za mobilizaciju

Nekim Rusima uhapšenim zbog učešća u protestima protiv odluke predsednika Vladimira Putina o uvođenju delimične mobilizacije, uručeni su pozivi za vojnu službu dok su bili u pritvoru, objavilo je udruženje za ljudska prava OVD-Info.

Od kada je Putin u sredu najavio prvu veliku mobilizaciju u Rusiji posle Drugog svetskog rata, letovi za izlazak iz zemlje rasprodati su, dok su u više gradova održani protesti koje je policija brzo razbila.

OVD-Info je objavio da je najmanje 1.310 demonstranata privedeno, a nekima su uručeni pozivi za vojsku.

Jednom demonstrantu u Moskvi je rečeno da mu preti 10-godišnja zatvorska kazna jer je odbio da primi poziv za mobilizaciju.

Prema ruskom zakonu, policija ima ovlašćenje da zaustavi ljude za koje se smatra da izbegavaju mobilizaciju.

Zakon takođe predviđa višegodišnje zatvorske kazne i pozamašne novčane kazne za one koji izbegnu vojni rok bez zakonske osnove za izuzeće.

„Od 15 policijskih uprava primljena je informacija da su privedenim muškarcima uručeni pozivi za vojsku“, navodi se u saopštenju OVD-Info.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nije demantovao spomenute navode. Samo je rekao da to „nije protivno zakonu“.

Policija nije bila dostupna za komentar, kao ni kancelarija za mobilizaciju, navodi Rojters.

Pozivi za mobilizaciju navodno su uručeni i novinarima.

Ruska televizija Dožd (Kiša) objavila je da je Artem Kriger, novinar portala SOTA, dobio poziv pošto je uhapšen dok je izveštavao o protestima protiv mobilizacije u Moskvi.

Neki muškarci požurili su prema granicama u četvrtak posle odluke o delimičnoj mobilizaciji.

Zabeležena je povećana gužva na graničnim prelazima s Finskom i Gruzijom, dok su cene avionskih karata iz Moskve vrtoglavo porasle.

Izvor: rs.n1.info

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI