Ukinuta oslobađajuća presuda u slučaju Dženan Memić – suđenje kreće ponovo!

Ukinuta je oslobađajuća presuda u slučaju Dženan Memić, saznaje Raport, a suđenje će biti ponovljeno.

Presuda Mutapu i ostalima ukinuta je nakon žalbe Tužilaštva BiH.

Naime, Sudsko vijeće Suda BiH kojim je predsjedavao Branko Perić prvostepenom presudom oslobodilo je Zijada Mutapa i ostale da su kao organizirana grupa učestvovali u zataškavanju i skrivanju dokaza u ubistvu Dženana Memića.

Optuženi su bili Zijad Mutap, Hasan Dupovac, Alisa Ramić Mutap, Josip Barić i Muamer Ožegović.

Sudija Perić rekao je kako su se i Tužilaštvo i Sud suočili s teškoćama. U dokaznom postupku nisu saznali iz kojeg motiva se ova grupa udružila, koji je motiv niti kome su pomagali. Nije utvrđeno ni ko ni kako je nanio povrede Dženanu Memiću i Alisi Mutap. Za učešće Zijada Mutapa kazao kako je normalno da je kao otac prikupljao informacije da sazna šta se desilo njegovoj kćerki.

Međutim, Tužilaštvo BiH iznijelo je žalbu pred Apelacionim vijećem Suda BiH na ovakvu presudu, a ona je uvažena i donesena je odluka da proces krene ispočetka.

“Presuda nije pravilna, nije zakonita, smtram da su prekršena pravila krivičnog postupka. I najavio sam da će presuda biti ukinuta. Pravila krivičnog postupka postoje kako bi bila garancija za pravično donošenje presude”, naveo je Ifet Feraget, advokat porodice Memić na poništenje presude u slučaju Mutap i drugi.

On je dodao da ne će se suzdržati na brojne komentare koje je dao predsjednik Sudskog vijeća Branko Perić u ovom slučaju. Perić je inače pričao kako nije dokazano da su se optiženi udružili te je kukao kako se porodica previše oglašavala u medijima.

Suđenje u ovom slučaju sad ide ispočetka.

“To znači da će biti novi pretres pred vijećem Apelacionog vijeća i ono će donijeti odluku.

Ako budu oslobođeni, to je kraj, ako budu osuđeni onda oni imaju pravo žalbe”, istakao je Feraget.

Izvor: raport.ba

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI