UN: Na svijetu će 2050. živjeti deset milijardi ljudi

Svjetska populacija trenutno broji 7,7 milijardi ljudi, a prema podacima Populacijskog fonda Ujedinjenih naroda – UNFPA, broj stanovnika na Zemlji će brojku od deset milijardi dostići 2050. godine.

Prema zvaničnim pokazateljima UNFPA, broj stanovnika na svijetu bilježi godišnji rast za 84 miliona, prenosi Anadolija.

Na Zemlji je prije 2.000 godina živjelo oko 300 miliona ljudi, a broj stanovnika je udvostručen, na oko 600 miliona, tek 1600. godine.

Milijarda stanovnika u svijetu živjela je 1804. godine, a 100 godina kasnije broj stanovnika se popeo na milijardu i po.

Indija će biti najmnogoljudnija

U svijetu je 2011. godine bilo sedam milijardi ljudi, a najveći priraštaj stanovnika u historiji zabilježen je nakon 1950. godine.

U narednih 30 godina se očekuje povećanje broja stanovnika za 2,2 milijarde u Africi i Aziji, dok je Evropa jedini kontinent na kojem se očekuje smanjenje populacije.

Procjene su da će 2050. godine na svijetu biti deset milijardi ljudi, a polovinu svjetske populacije činit će stanovnici osam država – Indije, Nigerije, Demokratske Republike Kongo, Pakistana, Etiopije, Tanzanije, SAD-a, Ugande i Indonezije.

Isti izvori procjenjuju da će Indija 2050. godine biti najmnogoljudnija zemlja svijeta, s populacijom od 1,7 milijardi, a Kina će imati 1,3 milijarde stanovnika.

Izvor: Agencije/Aljazeera

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI