UNIŠTAVANJE PRAHISTORIJSKOG NASELJA BUTMIR: Načelnik Memić smanjuje zonu nacionalnog spomenika BiH!

Počelo je brisanje većeg dijela nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine - Arheološko područje prahistorijsko naselje Butmir. U prijedlogu Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH zaštićeno područje smanjuje se sa 65.000 metara kvadratnih na 8.000 metara kvadratnih. Time će biti ispunjeni zahtjevi načelnika Memića, a gradnja na nacionalnom spomeniku BiH već je počela

FOTO: Adi Kebo/zurnal.info
Piše: Azra Omerović

Prije godinu dana 20. aprila 2017. godine Žurnal je objavio tekst o namjerama načelnika Općine Ilidža Senaida Memić da za 40 miliona maraka proda Arheloško područje- prahistorijsko naselje Butmir, nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. Da bi kuvajtskim investitorima omogućili gradnju Općina Ilidža uputila je Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika BiH zahtjev za brisanjem većeg dijela nacionalnog spomenika sa liste zaštićenih spomenika.

Godinu dana kasnije…

U prostorijama Općine Ilidža, 13. aprila 2018. godine, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH organizuje “prezentaciju” o izmjenama i dopunama Odluke o proglašenju arheološkog područja prahistorijskog naselja u Butmiru nacionalnim spomenikom BiH.

Na prezentaciji, koja je u stvari javna rasprava o izmjenama i dopunama Odluke, Komisija udovoljava zahtjevu Općine Ilidža. U prijedlogu izmjena i dopuna Odluke navedeno je da se zona zaštite nacionalnog spomenika, koji trenutno obuhvata oko 65.000 metara kvadratnih smanjuje na 8.000 metara kvadratnih!

Nova zona zaštite i nove granice nacionalnog spomenika navedena u prijedlogu

Zanimljiva je činjenica da su Multifunkcionalnu salu Općine Ilidža, u kojoj je održana “prezentacija”, popunili uglavnom zaposlenici Općine Ilidža, par vijećnika i naravno načelnik Senaid Memić. Da je namjera Općine bila da se javnost ne uključuje u javnu raspravu dokazuje i činjenica da u pozivu Općine nije navedeno da je u pitanju javna rasprava. Ni na zvaničnoj stranici Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika nije objavljena informacija o održavanju javne rasprave.

Izmjene i dopune Odluke 

U prijedlogu Izmjene i dopune Odluke o proglašenju arheološkog područja prahistorijsko naselje Butmir najznačajnije izmjene koje su predložene, osim smanjenja područja zaštite, su:

 Uklanjanje svih postojećih objekata sa prostora nacionalnog spomenika, posebno objekat firme Ansdrive d.o.o, koji se nalazi na centralnom dijelu lokaliteta

– U periodu od godinu dana izaditi detaljan Plan Neolitskog parka Butmir Ilidža, koji treba sadržavati i objekat muzejskog sadržaja u kpojem će biti pšohranjeni i prezentirani arheološki nalazi sa ovog lokaliteta

– Upravljanje Neolitskim parkom Butmir Ilidža i objektom muzejskog sadržaja će vršiti Općina Ilidža a finansiranje arheoloških iskopavanja i izgradnja parka stavlja se u obavezu firmi Hotel Hills d.o.o Ilidža

– Dozvoljena je gradnja objekata koji su sastavni dio regulacionog plana Nova Ilidža 1,2,3

Hotel Hills izostavljen je iz prijedloga koji se odnosi na rušenje objekata koji su izgrađeni na nacionalnom spomeniku. Postavlja se pitanje kako se uopšte jedan takav objekat mogao napraviti na zaštićenom području, na nacionalnom spomeniku Bosne i Hercegovine!

Neophodno je napomenuti praksu općinskog načelnika Senaida Memića da dozvoljava nelegalnu gradnju na području Općine Ilidža. Tek nakon što se objekti izgrade načelnik potencira traženje dozvola za gradnju. Ova praksa je nastavljena i danas. Dok se u zgradi Općine održavala prezentacija Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika samo par metara dalje, na još uvijek zaštićenom području prahistorijskom naselju Butmir, izvode se građevinski radovi.

Saobraćajnica za novo dugo najavljivano naselje Nova Ilidža trenutno je u izgradnji. Pored saobraćajnice izgrađen je novi most preko rijeke Željeznice koji će spajati novo naselje sa fakultetom Ejupa Ganića, hotelom Malak i ostalim fakultetima na drugoj strani obale Željeznice.

Na pitanje Žurnala kako je moguće da Komisija ne reaguje na takvo ponašanje, Zijad Halilović stručni suradnik za historiju u Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika BIH kaže da su već poslali inspekciju i da su radovi obustavljeni. Kada je utvrdeno da nisu, odgovor je bio kratak.

Nisam bio na terenu, znači nisam non stop tu– kaže Halilović dodajući da “ ne vidim način da zaustavimo sada to.”

Načelnik Memić rekao je da su pokrenuli proceduru da dobiju dozvole. Međutim, to što čekaju dozvole i što je inspekcija zabranila radove za načelnika ne predstavlja problem. Radnici na gradilištu mogu slobodno da nastave sa radovima.

Načelnik Memić kaže da Komisija nije udovoljila zahtjevima Općine već struke, tvrdi da on nikada nije imao nikakav zahtjev prema Komisiji. U istoj rečenici demantovao je sam sebe.

Ne možete mi udovoljiti kada nisam ni imao zahtjeva, ja sam imao zahtjev samo da se ovo uradi…. Što se tiče rezultata oni su zadovoljavajući– kazao je načelnik Memić dodajući da očekuje što prije konačnu odluku Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Profesor Adnan Kaljanac, koji je radio istražne radove na području nacionalnog spomenika, za Žurnal kaže da je djelimično zadovaljan prijedlogom Komisije. Dijelovi na kojima su izgrađeni hoteli su već izgubljeni i tu je arheološki potencijal izgubljen, naglašava da je bitno da se zaštiti ovo što je preostalo.

– Ono što smo mi predložili bilo je definiranje dvije zone, prva zona zaštite i druga zona zaštitnog pojasa, koliko vidim to su predložili. Komisija je predložila i ono što smo naveli u našem elaboratu- sistematska istraživanja. Nama je jako bitno izmještanje Ansdrive-a koji se nalazi na samom neolitskom lokalitetu u zoni koju su i u austrougarskom periodu istraživali. Generalno mogu reći da smo za sada zadovoljni naravno, ovo je samo prijedlog, vidjet ćemo– kaže Kaljanac.

Vijećnik u Općinskom vijeću Ilidža, Samir Avdić jedan je od najzaslužnijih zašto je ova priča godinu dana ranije izašla u javnost. Danas u razgovoru za Žurnal tvrdi da su ovakvim prijedlogom urađeni ustupci ljudima koji su do sada napravili objekte u zoni koja je zaštićena.

– Mislim da bi bilo pošteno prema zajednici da oni čiji će objekti ostati, koji se neće uklanjati, na određen način kompenziraju i izdvoje određena finansijska sredstva potrebna da se uradi arheološki park. To su vlasnici hotela Hills, Opština Ilidža, Grand Centar uglavnom svi ti vlasnici objekata koji nisu smjeli biti napravljeni na zaštićenom području– kaže Avdić.

Primjedbe na predložene izmjene i dopune odluke svi zainteresovani mogu poslati Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika do kraja aprila. Tačan rok do kada se mogu dostaviti primjedbe i sugestije na navedeni prijedlog u Komisiji ne znaju, pa su rekli da je okvirni period do maja mjeseca. Iz Komisije nisu znali odgovoriti ni na pitanja kada bi navedeni prijedlog mogao biti usvojen.

(zurnal.info)

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI