Ured UN-a: Nemilosrdni napadi i hladno vrijeme u Gazi čine enklavu potpuno neuslovnom za život

Nemilosrdni napadi na infrastrukturu i hladno vrijeme u Gazi čine ovu palestinsku enklavu “potpuno neuslovnom za život”, upozorio je u petak ured UN-a za ljudska prava.

– Strahujem da će mnogo više civila umrijeti – rekao je Ajith Sunghay, šef UN-ovog odjela za ljudska prava koji nadgleda Gazu i Zapadnu obalu, prenosi WAFA.

Sunghay je dodao da je njegov ured također zabrinut zbog posljedica kišnog i hladnog vremena u Gazi.

– To je bilo potpuno predvidljivo u ovo doba godine i rizik od potpuno neizdržive situacije za ljude – istaknuo je on.

– Većina ljudi nema tople odjeće ili pokrivača. Sjeverna Gaza, gdje traje bombardiranje IDF-a, jedva je dostupna čak i za pružanje osnovne humanitarne pomoći – navodi on.

Prema brojkama koje je objavio Palestinski centar za statistiku, zabrinjavajućih 290.000 stambenih jedinica u Gazi pretrpjele su štetu zbog kopnene, zračne i pomorske ofanzive izraelske vojske tokom posljednjih stotinu dana.

Približno 65.000 domova uništeno je, čineći ih neuslovnim za stanovanje, dok je dodatnih 25.010 građevina srušeno do temelja.

Izraelska ofanziva je također rezultirala uništenjem 145 džamija, tri crkve i onesposobljavanjem 30 bolnica, od kojih je 26 također pretrpjelo oštećenja. Nadalje, 121 vozilo hitne pomoći je uništeno ili izbačeno iz upotrebe.

Procjenjuje se da je oko 1,93 miliona građana, što čini 85% stanovništva Gaze, sada interno raseljeno, mnogi su doživjeli višestruka raseljavanja u potrazi za sigurnošću.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI