Ustavni sud BiH privremeno suspendovao Zakon o lijekovima RS

Ustavni sud BiH danas je odlučio da na određen period suspenduje Zakon o lijekovima RS koji je krajem 2021. godine izglasan u entitetskoj skupštini.

Portal Istraga.ba javlja da se zakon neće moći primjenjivati, iako je stupio na snagu 28. juna ove godine, sve do konačne odluke o meritumu odnosno da li je Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske u skladu sa Ustavom BiH.

Krajem prošlog mjeseca predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je od suda tražio da ukine navedene akte i donese privremenu mjeru kojom će ih staviti van snage sve do donošenja konačne odluke.

U zahtjevu je istakao da osporeni zakoni nisu usklađeni sa odredbama Ustava BiH koji se odnose na uspostavu jedinstvenog tržišta, međunarodne standarde i obavezu entiteta da se pridržavaju odluka koje su donijele državne institucije.

Istaknuto je u apelaciji upućenoj sudu da bi se provedbom zakona uspostavio paralelan sistem koji bi razgradio unutrašnje tržište BiH i stvorio rizik za osiguravanje prava, zaštite zdravlja i života građana.

U slučaju da vlasti RS-a ne budu poštovale odluku Ustavnog suda BiH na potezu će biti visoki predstavnik Christian Schmidt.

Podsjetimo da je krajem prošlog mjeseca Ustavni sud BiH ukinuo odredbe Deklaracije o ustavnim principima Narodne skupštine RS-a te zaključke koji se odnose na prijenos nadležnosti koje je usvojila NSRS krajem prošle godine.

Izvor: Klix

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI