VELIKO OKUPLJANJE NOVINARA U SARAJEVU: Nećemo tolerisati nasilje!

A.Šu.

Nakon napada na novinara BN TV Vladimira Kovačevića danas su se i u Sarajevu ispred Narodnog pozorišta okupili novinari kako bi dali podršku kolegi i zahtijevali od pravosuđa da zaštiti novinare i medijske slobode.

Vladimira Kovačevića su nepoznate osobe prije dva dana brutalno pretukle u banjalučkom naselju Mejdan, a ranije su novinarki portala Dnevnik.ba Gloriji Lujanović upućene prijetnje, a ekipa BHRT-a  je napadnuta u Konjicu. Napad na Kovačevića je 41 napad na novinare u ovoj godini.

Skoro 200 novinara u Sarajevu su danas poručili da neće tolerisati nasilje. Pozvali su bh. pravosuđe da radi svoj posao i pronađe napadače na novinare.

Arijana Saračević-Helać smatra da su za česte napade na novinare odgovorni političari i vladajuće strukture te je naglasila kako bi bh. novinari trebali biti hrabriji. ” Za loš položaj novinara u BiH su odgovorni političari. Različita udruženja novinara koja postoje u našoj zemlji trebaju biti uz nas i štititi nas. Sloboda novinara je ugrožena od 1992. i nikada nije poboljšana. Moramo biti hrabri i braniti čast profesije”, rekla je novinarka Arijana Saračević-Helać.

Urednik BH Radija 1 Amir Sužanj kazao je da ovaj skup treba da bude poruka institucijama da preduznu neke korake i da zaštite novinare.

„Treba da zaštite novinare koji rade svoj posao ili da svojim nečinjenjem ili fiktivnim činjenjem pokažu da su zapravo instrument određenih političkih krugova koji su i napravili ovakav ambijent u kojima je napad na novinara ne samo dozvoljen nego i poželjan“, istaknuo je Sužanj.

Osim u Sarajevu, novinari su se okupili  i u Mostaru i Zenici.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI