Vlada KS donijela nove mjere za povećanje sigurnosti u saobraćaju

Vlada Kantona Sarajevo donijela je odluku o pooštravanju mjera kako bi se osigurala veća bezbjednost u saobraćaju.

Nakon vanredne sjednice Vlade, zamjenik premijera KS Emir Dedović, koji je vodio sjednicu u odsustvu premijera Nihada Uka rekao je da će jedan dio mjera biti implementiran hitno, a jedan dio mjera dugoročno.

Dedović je istakao kako će se hitno implementirati mjere koje se odnose na policiju.

“Policija je počela određene stvari već juče raditi i prevenirati dio stvari koje su u njihovoj nadležnosti. Donijeli smo kao prvu mjeru pojačan policijski nadzor na svim trenutnim raskrsnicama od 19 do 7 ujutro. Od prvog juna završavamo proceduru za 195 novih policijskih službenika koji će dati podršku trenutnim jedinicama”, rekao je Dedović.

“Dat ćemo podršku kao Vlada i pitati naše institucije i organe, policiju, MUP i strukture i Tužilaštvo: Da li u ovom trneutku imaju sve potrebno na raspolaganju kako bi ovaj slučaj završili i prevenirali ono što bi se moglo u skorije vrijeme desiti? Uspjeli smo dobiti relevantne informacije šta se desilo kobnog dana i određeni dio prijedloga šta bi institucije KS mogle poduzeti u ovom periodu“, rečeno je nakon današnje sjednice Vlade KS. Medijima se obratio zamjenik premijera, Emir Dedović.

“Jedan dio kao hitno i preventivno, drugi dio kao dugoročne stvari“, kazao je ministar finansija i zamjenik premijera, Emir Dedović kao uvod u nove mjere koje su donesene na današnjoj vanrednoj sjednici.

Potom je naveo koje mjere će se hitno implementirati.

“ Od prvog juna završavamo proceduru za 195 novih policijskih službenika koji će dati podršku trenutnim jedinicama. Druga stvar pojačana kontrola i podrška u automobilima i presretačima koji registruju one koji prekorače brzinu, da pomognu policijskim službenicima i kamerama. To je mjera koja će pomoći dok ne prekrijemo grad kamerama onako kako treba”, naveo je Dedović.

“Četvrta mjera koju smo donijeli jeste da završimo i otklonimo prepreke koje su danas prisutne, da se trajno oduzme vozilo prekršiocima ovih mjera. Naredna stvar je da ćemo povećati kazne koje se izriču za saobraćajne prekršaje i to u proceduri koja je neophodna za to“, kazao je Emir Dedović.

“Naredno je da ćemo u proceduri pokrenuti smanjenje brzine u naseljenim dijelovima Sarajeva, u što kraćem roku, sa 40 na 30 km/h i sa 60 na 50 km/h“, dodao je.

Inforadar/agencije

 

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI