VLADE SE MIJENJAJU, PROJEKTI PROPADAJU: Kratka anatomija urušavanja Krajine

Već duži period se pravi hajka na RTV Unsko-sanskog kantona. Vrhunac primitivizma, mobinga i nedostatka uvažavanja drugog i drugačijeg je prijetnja premijera novinarki u toku Dnevnika 10. juna da će je tužiti „jer ga ona prisluškuje“

Piše: Prof. dr. Mujo DEMIROVIĆ

Vlast Unsko-sanskog kantona kroz razne faze i garniture urušava Krajinu i potcjenjuje Krajišnike. Ako bismo sada pokušali da definiramo najkraće stanje ono se nalazi u najvišem stadiju klimakteričnog stresa.

U prvom periodu formiranja kantona, iako smo imali autokratizam i jednostranačje, jednoumlje, napravili smo nekoliko identitetskih institucija kao što su Univerzitet, RTV Unsko-sanskog kantona, itd. Istina, kao i u cijeloj državi, privatizacija je bila tajkunska, stranačka, mogli bismo reći i mafijaška. U tom periodu „stvoreno“ je fiktivnih i teokratskih institucija tako da smo imali više pojavnih (celebrity) vjernika nego što su komunisti svojom ideologijom stvorili ateista. A, šta ćeš, vlast je draga, a Makijaveli bi rekao da se ne biraju ni sredstva.

Odlaskom te vlasti dolazi nova garnitura koja unosi haos i anarhizam i umjesto stranačke podobnosti gura se klijantelističko-komercijalni projekat. I gle čuda, čak su uspjeli da naprave tzv. ekspertnu vladu koja je preminula i otišla u historijsko smetljište prije nego što su se nadali.

MAKIJAVELIZAM NA VRHUNCU

Poslije toga obradovali smo se dolasku „ljevice“ koja, istini za volju, daje početne rezultate koji su obećavali. A pošto izgleda o politici ne znaju ništa nego trgovati, papaka je bilo i previše, smjenjuju se partneri, koalicije, ne poštuju se ideološke i svjetonadzorske vrednote i osnovni kriterij u pravljenju tih većina, manjinskih vlada je matematičko-financijski faktor.

Danas i ovih godina politički klimaks, nepovjerenje, laž dobija neslućene razmjere. Oni koji bi to mogli riješiti nema ih, ne daju im, oni su remetilački faktor, a oni, pošto ima puno ljekara, za ovo stanje imaju medicinski termin – nepoznata etiologija bolesti. RP (recept) su financije, rad u komisijama, izbor nesposobnih rukovodilaca, pljuvanje po općedruštvenim interesima, itd. Metod rada im je vrlo interesantan – više liči na štabski ili stožerni, nego na rad vlade. Bunovni ministri svako jutro idu na briefing kod premijera, a šta prenose svojim saradnicima – ne zna niko osim građana koji tu glupost plaćaju.

Makijavelizam je dostigao vrhunac. Ministri se koriste funkcijskom pameti i misle da su ranga švedskih, norveških i dr. Nažalost, ovi evropski ministri dolaze biciklima, ne vozaju žene i djecu u obdanište i škole jer bi bili odmah ujutru smijenjeni pod pritiskom javnosti i vlastitog stida. Istina, kao na zapadu neki od njih su i univerzitetski profesori, kao što je naš novopečeni doktor, premijer Husein Rošić, ili kako ga zovu Roško.

Foto: Husein Rošić u društvu lidera SDA Bakira Izetbegovića

Osvnrnut ćemo se na dvije vrijednosti koje smo stvorili prilikom formiranja kantona, Univerzitet je prvi.

Po ličnim potrebama mijenjaju se statuti, a zakon o visokom obrazovanju liči na pastirski gunj sa puno zakrpa (amandmana), tako kad bi se uporedio sa okvirnim zakonom ne bi se ni znalo koja mu je temeljna boja. Zadnji takav amandman – zakrpu je usvojila skupština, a koji nije ni primirisao vladi da se ne bi doveo u vezu da je rađen, između ostalih, i za uvaženog premijera.

Da ne bi bilo zabune, riječ je o produljenju mandata jednom broju kadrova kojima je bilo upitno doktoriranje. Da su malo snalažljiviji mogli su otići i na ove bližnje fast food univerzitete. E vala, narodni poslanici pozavidio bi vam i Petar Kočić sa svojim djelom Jazavac pred sudom. Prijedlog, zapalite taj zakon da narod ne gleda sramotu.

Drugo, ono što je vidno u zadnje vrijeme, duži period se pravi hajka na RTV Unsko-sanskog kantona, te ima ovaj nadzorni odbor, te ima ova skupština, te nije ovaj, te ovaj jeste. Vrhunac primitivizma, mobinga i nedostatka uvažavanja drugog i drugačijeg je prijetnja premijera novinarki u toku Dnevnika 10.06. da će je tužiti „jer ga ona prisluškuje“. Valjda se bojao da će i njegove „fotke“ ugledati svjletlo dana kao jednog kadra A-SDA koje je snimio, kako kažu, portalista i ključni čovjek SDA koji vedri i oblači.

PRITISCI NA KOMESARA

Prijedlog: premijeru izvini se, jer je riječ o jednom vrlo teškom i zahtjevnom poslu, ženi koja i po vjerskim i civilizacijskim zakonima i propisima predstavlja nešto najvrijednije. Podnesi ostavku jer vidiš da si izgubio snagu i živce ako si ih ikad i imao; razriješi ovo pitanje uz uvažavanje slobode novinarstva. Mnogo veće i značajnije ličnosti su bile etiketirane, nekada i nepravedno od strane novinara, ali im nije padalo ni na pamet kao zdravom i normalnom čovjeku da ih kritikuju, a kamoli prijete i uskraćuju plaće.

I treće, u vrijeme ove migrantske krize koja je zahvatila i naš kanton trgujete i ucjenjujete imenovanje policijskog komesara. Možda je njegova greška što je manirom profesionalca najvišeg ranga smirio uzavrelu situaciju 2014. godine kada je gorila i ta zgrada i auta ispred nje i mnogi drugi objekti.

Možda ima i drugu grešku – što nema laboratoriju za proizvođenje opojnih droga koje ubijaju našu mladost, ili možda što su se neki od vas koji ste od vlasti (a vlast kvari, ili kako bi rekao Meša Selimović da je to neizliječiva bolest), našli se na udaru raznih ispitivanja. Umjesto drskosti sačuvajte prisebnost i dostojanstvo.

Očito je da u zadnjih petnaestak godina niti jedna vlada, bila lijeva, desna, izvorna, državotnorna, legitimna, manjinska, itd, nije položila ispit i da su vaši projekti propali, a i vi i vaša politika s njima. Pomirite se da vas ne krasi znanje, moral, skromnost već pohlepa, nepotizam i da ne nabrajam.

Građani Bosne i Hercegovine, a time i naši Krajišnici su pametni i dostojanstveni i pokazaće vam put bez povratka.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI